Държавата е дала пари, ако се наложи ще даде още пари за възстановяване на инфраструктурата на пострадалите карловски села. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Отпуснали сме над 8,5 милиона, те са за основен ремонт на пътища, за водпровода, още 12 милиона за инфраструктурата, от които 9 милиона са за мостове и други съоръжения, включително и около 3 миилона да може кметът да осигури почистването, когато беше станала трагедията“.

В момента, въпреки природното бедствие, след няколко месеца хората ще имат чисто нови пътища и тов мащаб, на който на други общини не е отпускане, допълни Шишков. "По-добре да имаме проекти и гарантирано качество, отколкото някой в средата на зимата някой да започне изграждане на инфраструктура. Кметът тябва да изразходва средствата правилно, навреме и да може да осигури една добра инфраструктура. На хората трябва да е ясно, че направихме всичко, което беше възможно, участвахме във възстановяване на щетите, участвахме активон във финансирането, така че кметът да е спокоен, че ще има пари. Всичко сме осигурили, всичко сме направили.“

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова увери, че ситуацията в Карловско е овладяна, а към момента данните показват, че няма опасност от природни бедствия.

"Почистването на дърветата е факт. Предизвикателство са допълнителните наносни течения по реката. Не е въпрос само на действия в момента в участъка на реката в селото. Екипи на "Басейнова дирекция" обикалят по цялото течение на реката и те ще дежурят и събота и неделя докато се вдигне частичното бедствено положение. По тяхна преценка, ако се стигне до необходимост от реакция, ще се предприемат адекватните действия. На страницата на НИМХ тече актуална справка, всяка от станциите им следи количеството на водите - няма нищо обезпокоително от валежите - около и малко над 20 л. на квадратен метър са очакваните количества. Няма опасност от бедствени явления. Ако има, не дай си, Боже, веднага ще реагираме и ще подадем информация", увери Росица Карамфилова.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов изтъкна, че за повечето проекти януари, февруари и март общината е на етап избор на проектант. Строителството може да започне най-рано през април.

"Законът е такъв, че всички възлагания се случват по Закона за обществените поръчки. Не можеш да извикаш фирмата и да кажеш "Почвай да работиш". Дори да имаш пари", каза Кабаиванов.

Кметът на Карлово коментира още, че не се притеснява от призивите за проверки от страна на БСП и призова ситуацията да не се използва за предизборна кампания.