Автомагистрала "Европа" има много проблеми. Това каза на брифинг служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, предаде репортер на Агенция "Фокус"

"Има много проблеми. Непосредствено между пункта и магистралата, както забелязвате всички, има един участък от 150 метра, който е извън проекта. Това, което в момента правим, е да одобрим разширяването на платното в тази посока. Има да одобряваме един подробен устройствен план заедно с кмета на Драгоман. Това също е част от проблемите, които са останали като наследство. Така че ще го решим. Мога да ви уверя, че ще направим така, че пунктът да се свържи с магистралата, а не с двулентов път, както е на гръцката граница "Кулата", заяви министърът.

Шишков обясни, че проблеми има и третия лот от магистралата, между София и Сливница, но за неговото решаване ще отнемат поне 3-4 месеца. Той също каза, че ще се създадат паркинги за тирове. До момента има няколко места, които са предвидени за такъв тип съоръжения. 

"Другият проблем на тази магистрала беше третият лот, който е между София и Сливница, там също одобрихме устройствен план, който ще се забави, защото трябва да се строи законно, след като влезе в сила решението за строеж. Това според мен няма да стане по-рано от следващите 3-4 месеца, защото се предвижда отчуждаване.

С министър Демерджиев направихме обход и обикаляхме района, за да намерим място, където да могат да паркират тировете, за да не създаваме проблеми на пункта. Намерили сме две места в момента, макар и не големи, има предвид още едно място. Тоест, това, което ще направим и ще процедираме, за да могат да се направят уширения за паркинги на тирове", каза още той.

Вътрешният министър допълни, че трябва да има паркинг зона за тежкотоварните автомобили, за да не се предизвикват задръствания и опашки по магистралата. 

"Това липсваше на проекта. Всички ние знаем колко е е необходимо в пиковете моменти да има места за паркиране на тези тежкотоварни камиони. Още повече, че тук се касае за магистрала, където автомобилите се движат с голяма скорост и те няма как да се изсипят на пункта. Това би довело до изключителни задръствания, които стават на други места в България. Паркирането е изключително важен въпрос, за да функционира пункта. Този въпрос не беше решен. Набелязали сме стъпки за неговото пълно решаване, така че да се намерят паркоместа, които да задоволят нуждите на пункта и да не се стига до камиони, паркирани пътното платно", заяви Демерджиев