Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова участва в Деветата министерска конференция "Околна среда за Европа“, която се провежда от 5 до 7 октомври в Кипър и отбеляза 30 години сътрудничество в областта на околната среда в пан Европейския регион. Това е най-голямата европейска среща на високо равнище, като в нея участват повече от 1000 делегати от над 60 страни. Първата министерска конференция е проведена през 1991 година в Чехия, а България е домакин на третата, която се проведе в София през 1995 г.

В приветствието си министър Карамфилова заяви, че на Третата министерска конференция през 1995 г. в София, министрите подчертават един основен принцип - необходимостта от интегриране на екологичните съображения във всички секторни политики, така че икономическият растеж да се осъществява в съответствие с принципите на устойчивото развитие.

"Щастлива съм да кажа, че този принцип заема все повече и повече място и сега можем да го видим в основите на настоящата европейска политика. Това е голям успех, но не трябва да спираме работата си в този форум, тъй като има екзистенциални заплахи за човечеството, екосистемите и биоразнообразието, които все още трябва да бъдат решени“, заяви Росица Карамфилова.