Като цяло съм оптимист, тъй като цената на газа за октомври се очаква да е значително по-евтина. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов след среща на ресорните министри в Брюксел, където бяха обсъдени мерки за високите цени на газа и електроенергията. 

"Ще заработи интерконекторът. Ние сме в последния стадий на преговори с доста източници на газ, различни от "Газпром“, с които договаряме цени, които ще бъдат под тези за доставките за септември, които бяха договорени от предишното правителство. Затова съм оптимист, че ще има значително намаляване цената на газа, включително и от месец октомври", заяви Христов. 

Енергийният министър обясни, че преговорите с "Газпром" не са спирали, като те са водят от "Булгаргаз", а Министерство на енергетиката подпомага процеса с експерти.

"Процесът не е спирал. И предишното правителство и ние продължаваме да си пускаме заявки, продължаваме да опитваме да бъдем изправна страна по договора, като единият ефект, който очакваме, е евентуално да се възобновят доставките. Другият е да имаме добра позиция при евентуален арбитраж. Там нещата се водят от "Булгаргаз“, ние подпомагаме процеса с експерти, но тази тема вече я коментирахме прекалено много и прекалено дълго. Веднага щом има някакви новини положителни или отрицателни, ще се радвам да ги споделя", уточни той.

Росен Христов коментира и свое интервю, в което заяви, че в Русия има решение "Газпром" да не работи с нашата страна. 

"Газпром“ е търговска компания и нейният бизнес е да продава газ, ако тя не продава газ или няма, или има някаква друга причина, за да не го прави. Те имат газ, така че остава изводът, че причинат да не участват активно в преговорите и да не ни търсят с някакви предложения за решение, очевидно е политическа", заключи Христов.