Интерконекторът с Гърция влиза в търговска експлоатация на 1 октомври. Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"В момента се изпълняват редица тестове и друга подготовка. Всичко върви по план, така че от 1 октомври очаквайте да потекат първите търговски количества газ", заяви министърът.

Росен Христов обясни, че тестовете са комплекси, като целта е да цялостното обезпечаване на оперативните възможности и степента на безопасност.

"Капацитетът на тръбопроводът ще ни осигури пълната възможност да получаваме газ от Азербайджан. Това за нас е от изключителна важност, тъй като получавайки газа от този тръбопровод по договор, получаваме доста по-оптимална цена. Това е едно от основните предимства на тази мрежа, включително и увеличаване на капацитета и възможността да осигуряваме газ не само за България, но и за съседните държави", обясни той. 

Министърът уточни, че договореното количество от Азербайджан 1 млдр. Кубични метра за година, който се подава равномерно през цялата година.

Нели СТАВРЕВА