Искаме да укрепим контрола във Фонда на фондовете (ФнФ) и да подкрепим устойчиво индустрията и стартъпите. Именно затова връщаме Надзорния съвет като двустепенна форма на управление във ФнФ, което стана и с решение на Министерския съвет.

Протягаме ръка към вас да подобрим контрола, правилата, управлението във ФнФ по модела на изграждането на капацитета и в ББР, и така да укрепим доверието на екосистемата и предприемачите. Фондът ще управлява през новия програмен период финансови инструменти за близо 2 млрд. лева, там направихме и одит и тази среща е с цел да подобрим функционирането на структурата.

Това каза на среща с представители на екосистемата, Фонда на фондовете и фонд мениджърите министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. В срещата участваха BESCO, Асоциацията на българските банки, BVCA, Endeavor и Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност.

Министърът подчерта, че във Фонда на фондовете ще се приложи същата процедура по пълна прозрачност и публичност, както в Българската банка на развитие, доколкото МИР е принципал и на двете структури.

Той покани присъстващите да излъчат свой представител в управлението на ФнФ и положи началото на работна група, която да предложи механизъм за по-ефективно управление на финансовите ресурси. "Целта е да се намери и въведе нужният баланс за по-ефективното управление на европейските средства, така че те да подкрепят иноваторите, предприемачите, МСП – бъдещите шампиони на страната“, посочи още той.

"Не рушим, а донадграждаме капацитета“, каза Пулев и добави, че индустрията има нужда от подкрепа и подобни срещи МИР организира и със секторите на земеделието, туризма, малките и средни предприятия, работодателските организации, роботиката, стартъпите и иновативните компании. "Предприехме и укрепващи съвместни мерки за ББР с Фондовата борса, с която разработваме нов инструмент за влизане на ББР на BEAM-пазара“, напомни още Пулев инициативата на МИР от миналия месец за набирането на капитал и чрез този инструмент. По-

добрата ликвидност на публичните пазари е един от приоритетите на неправителствените организации, които защитават интересите на предприемачите, стана ясно още от думите на Пулев.

"Ние трябва да подкрепим предприемачите в тези трудни времена. Именно затова благодаря на екипа на Главната дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност и служителите на МИР за утвърждаването на новата програма за конкурентоспособност, по която за фирмите у нас ще има над 3 млрд. лв.“, изтъкна Пулев. Той посочи като отлична работата им и по Плана за възстановяване, по който МИР отвори вече втора процедура – за киберсигурност, а по първата – за технологична модернизация - кандидатстваха над 2500 компании за близо 1 млрд. лв. "Към този момент подадените проекти предложения за киберсигурност и ИКТ решения (по Плана за възстановяване) са над 840 броя за над 16 млн. лв., а кандидатстването бе отворено преди едва 4 дни“, подчерта министърът на иновациите.

Срещата в МИР днес беше и във връзка с факта, че основният ресурс за финансовите инструменти на Фонда на фондовете идва от структурните програми на ЕС и най-вече от Програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията, утвърдена от ЕК за България на 3 октомври т.г.

Пулев заяви ясно, че ще работи в подкрепа на предприемачите и напомни, че в настоящия мандат МИР разработи и наредбата за Стартъп-визата, която се подготвя от четири години и пет правителства, а сегашният Служебен кабинет прие на 7 октомври т.г.