По линия на Министерството на иновациите и растежа са подкрепени 4 проекта на японски компании у нас. Те са създали близо 7000 работни места в страната ни в секторите аутомотив, здравеопазване и енергетика. В процес сме на сертифициране на още една инвестиция на японска компания в аутомотив сектора за първия й R&D център в Европа, в София.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който днес заедно с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов проведе среща с министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Нишимура Ясутоши, съобщиха от пресцентъра на министерството.

"Имаме сериозен нереализиран потенциал между двете страни“, подчерта министър Пулев. "Работим в пълен синхрон и координация с колегите министри и фактът, че съм до министър Стоянов показва това“, добави още той.

"По линия на ИАНМСП водим организацията за Експо 2025 в Осака. В момента преговаряме с 6 японски компании, номинирани от японските организаторите, те са едни от лидерите в създаването на подобна инфраструктура“, посочи той на срещата.

От японска страна изразиха желание да се разшири сътрудничеството между двете държави в IT сектора, автомобилната индустрия, както и инвестиции в стартъпи и технологичния сектор.

Министър Пулев подчерта, че се планира първият международен представителен офис на БАИ извън страната да бъде открит в Япония и да се използва като платформа за дискусии с техния бизнес и за азиатски инвестиции. "Водим преговори и с други японски инвеститори в автомобилната индустрия“, допълни министърът.

Ясутоши е в България заедно с официална и бизнес делегации от автомобилната, ИТ индустрията и телекомуникации. Това е първо посещение на японски министър на икономиката у нас от 50 години насам.