Успяхме да финализираме и да подпишем споразумението с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). По него с нов ресурс от 360 млн. лв., под формата на дялови инструменти, ще се подкрепят родните предприемачи. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев снощи по време на Двадесет и деветата церемония по връчване на наградите "Банкер на годината", организирана от вестник "Банкерь", съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Изказването му бе по повод решението на Министерския съвет да одобри проекта на споразумение между правителството на Република България и ЕИФ за 180 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост. Чрез документа ще се прилагат три капиталови инструмента в сферите на иновациите, растежа и климатичната неутралност и цифровата трансформация. Правителството упълномощи и министърът на иновациите и растежа подписа споразумението с ЕИФ и се ангажира да спазва правилата за държавна помощ и задълженията, които България е поела по Плана за възстановяване и устойчивост.

По време на церемонията министър Пулев изтъкна, че служебният кабинет работи на пълни обороти, като допълни, че благодарение на съвместната работа с вицепремиера Пеканов и други ресорни министри бяха осигурени над 14 милиарда лв. европейски средства по осем одобрени програми от ЕС. Напомняме, че междувременно, късно снощи, ЕК одобри и деветата европейска програма за България в размер на още 2,14 млрд. лв. – "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (2021-2027), чиито управляващ орган е в Главната дирекция ЕФК към Министерството на иновациите и растежа (МИР). Така одобрените средства от ЕК в рамките на мандата на служебния кабинет стават над 16 млрд. лв. по девет програми.

МИР вече има одобрени от ЕК две програми за новия програмен период с общ бюджет 5 млрд. лв. "По новоодобрената програма за конкурентоспособност (ПКИП), с бюджет от 3 млрд. лв. сме на път да подпишем споразумение с Фонда на фондовете. По него 1.2 млрд. лв. свеж ресурс ще влезе във Фонда и ще си партнираме с банки и финансови институции чрез дългови и дялови инструменти в подкрепа на малките и средни предприятия и предприемаческата екосистема“, заяви Пулев. Подписването на споразумението е ключово условие за второто плащане по Плана за възстановяване устойчивост (ПВУ).

По думите му, ПВУ е отворен и работи, а интересът на фирмите е много голям. "Благодарението на усилията на вицепремиера и колегите министри успяхме да получим одобрение от Европейската комисия за първото плащане по ПВУ, което е в размер на около 2,7 млрд. лева, безвъзмездни средства“, напомни още той. Пулев подчерта, че само по линия на МИР по ПВУ ще бъдат отворени общо 4 процедури за близо 600 млн. лв. за българския бизнес. По вече отворените мерки от август досега са подадени над 7 хиляди проекта. "Предстои да си взаимодействаме с банковата сфера и финансовите институции, за да канализираме по най-чистия и прозрачен начин тези одобрени средства към бизнеса и малките и средни предприятия“, добави той.

Министърът на иновациите и растежа съобщи, че в Българската банка за развитие вече има нов подход на директни разговори с работодателски и браншови организации, ключови сектори като туризма и селското стопанство, общини, Българската фондова борса и банкови партньори, за да може ББР да заработи в изпълнение на мандата си да подкрепя малките и средни предприятия и да регулира регионалните дисбаланси.