От 1.2 млрд. лв. ресурс за бизнеса в България по линия на Министерството на иновациите и растежа за първите шест месеца от 2023 г., 700 млн. лв. ще бъдат на разположение за кандидатстване и от големи фирми – с до 499 служители, а не само за микро-, малки и средни предприятия. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на събитие на в-к "24 часа“ относно процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

"Има места в България, които се крепят на поминък на база на едно или две големи предприятия. Въпреки че повечето процедури по линия на Министерството на иновациите и растежа са насочени към малки и средни предприятия, ние отваряме възможността за кандидатстване и за големите“, заяви министър Пулев. По думите му, и по-големи предприятия, с до 3000 служители, могат да кандидатстват по различни процедури за общ ресурс около 500 млн. лв. – процедури, достъпни и за малките и средни фирми. "По този начин ще достигнем до 99,9% от работодателите в страната“, каза още той.

Пулев посочи, че интересът на бизнеса към процедурите от Плана за възстановяване и устойчивост е огромен и е в резултат на иновативния подход, който МИР е предприело – мобилната приемна на министъра и екипа, която обиколи всички области в страната и се срещна с всички областни управители, представители на бизнеса по места и работодателски организации. По думите му, при влизането му в кабинета на МИР, е заварил само 4 подадени проекта по първата процедура "Технологична модернизация“. В резултат на обиколката в цялата страна, мярката приключи с подадени над 2 500 проектни предложения, 953 от които бяха обявени на 30 декември 2022 г. за първите, получаващи финансиране по ПВУ, за общо 260 млн. лв.

"Преди дни приключи общественото обсъждане по процедурата за "ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“, която предстои да отворим в началото на месец февруари. Получихме над 120 въпроса, което показва високото ниво на интерес“, заяви министърът. Той посочи, че по мярката ще може да се кандидатства три месеца, а не два, както обикновено, а бюджетът за процедурата е 200 млн. лв. Тя е една от четирите, които предстои да бъдат отворени през следващите шест месеца, по линия на МИР по Плана за възстановяване.

По думите на Пулев, в МИР е наследил и 0 одобрени европрограми за 0 лв. "Успяхме да осигурим одобрението и на двете програми по линия на Министерството

– новата Програма за конкурентоспособност с бюджет 3 млрд. лв. и изцяло новата за България Програма за наука и иновации с бюджет 2.4 млрд. лв. Така за 5 месеца от 0 лв. осигурихме ресурс от над 5 млрд. лв. за малкия и среден бизнес в страната“, каза още той и допълни, че в следващите до 6 месеца предстои отварянето на три процедури – за разработване на иновации, за внедряване на иновации и за изграждане на 12 цифрови иновационни хъбове (за около общо 560 млн. лв. общо).

Министър Пулев уточни, че ресурсът на МИР за бизнеса е от 1.2 млрд. лв. за следващите до шест месеца.

Той обърна внимание на процедурата по ПКИП за "Внедряване на иновации в малки и средни предприятия“ с бюджет 293 млн. лв., по която ще може да се кандидатства от м. април. "В голяма част тя репликира първата процедура по ПВУ за "Технологична модернизация“. Така фирмите, които не са успели да получат финансиране за същото от Плана за възстановяване, ще могат да кандидатстват за средства от новата Програма за конкурентоспособност“, каза Пулев. Той посочи, че държавата работи на пълни обороти, за да подкрепи малките и средни фирми у нас, които са гръбнакът на икономиката. "Служебният кабинет е кабинет на действието, кабинет на ускорението. Доказахме го и с доброто взаимодействие с вицепремиера Пеканов и неговия екип, както и с всички останали колеги министри“, каза Пулев.

На събитието на в-к "24 часа“ присъстваха още Атанас Пеканов – вицепремиер по еврофондовете, Десислава Георгиева – зам.-министър на регионалното развитие, Наталия Ефремова – зам.-министър на труда и социалната политика, Илияна Илиева – главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК), както и представители на бизнеса.

Главният директор на ГД ЕФК към МИР Илияна Илиева представи презентация, която в детайли показа на представителите на бизнеса предстоящите процедури с техните срокове и стойности.