Директните турски инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро., почти половината от тях са получили някаква форма на държавна подкрепа през Българската агенция за инвестиции (БАИ). Над 2200 турски компании са избрали България за предпочитано място за правене на бизнес, като те са едни от най-големите работодатели у нас. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който откри бизнес и инвестиционен форум в Истанбул, организиран от БАИ към Министерство на иновацииите и растежа. На събитието присъстваха над 200 участници от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и туризъм, съобщават от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа. 

Във форума от българска страна участваха още министрите на туризма Илин Димитров и на здравеопазването Асен Меджидиев, а от турска страна - зам.-министърът на индустрията и технологиите д-р Четин Али Дьонмез. Присъстваха още кметове на български общини, представители на Индустриалните зони в страната ни и на Българо-турската търговско-промишлена камара.

Министър Пулев изтъкна, че преди месец бе подписано историческо споразумение след срещата на най-високо ниво между двамата президенти Румен Радев и Реджеп Ердоган. Това е доказателство за силната политическа воля. Министър Пулев подчерта, че в делегацията на форума има трима български министри, седем кметове, представители на местната власт в ключови региони в България и водещи турски компании, като всичко това е допълнително доказателство за силната политическа воля за стратегически диалог.

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че Турция е ключов външнотърговски партньор на България. "Република Турция е в топ 5 на нашите партньори на база износ. Експортът за Турция за периода януари–ноември 2022 г. възлиза на над 2,5 млрд. евро, което е ръст от 32.5% спрямо същия период на 2021 г. По думите му, южната ни съседка е в топ 3 на база внос сред търговските ни партньори - вносът от Турция за първите единадесет месеца на 2022 г. е за над 4,3 млрд. евро, като отбелязва ръст с 55.4% спрямо 2021 г.“, допълни Пулев. Той изтъкна, че общо стокообменът за януари–ноември 2022г. е близо 7 млрд. евро, като имаме амбицията средносрочно да достигнем до 10 млрд. евро, а форуми като този са стъпка в правилната посока.

Пулев заяви, че вече редица турски компании са избрали страната ни и споделят положителен опит. Те са разкрили 4 600 нови работни места в секторите производство, туризъм и здравеопазване, което е много значимо, предвид размера на българската икономика. Сред тях са имена като - "Алкомет“, "Теклас“, "САРК“ и др. По думите му в някои български региони семействата разчитат основно на големите турски работодатели за своя поминък и работни места. "Сигурен съм че можем да постигнем още по-големи успехи“, обяви Министър Пулев и покани официалните лица и представителите на турския бизнес на двустранен бизнес форум в Бургас на 16 февруари.

Заместник-министърът на индустрията и технологиите на Република Турция д-р Четин Али Дьонмез посочи, че двете страни имат много добри съседски и партньорски отношения в НАТО. По думите му, България и Турция са пример за добро сътрудничество и в икономически и политически план. Той заяви, че се откриват нови гранични пунктове и нови самолетни линии. (Нова самолетна линия Истанбул–Пловдив стартира от 18–ти февруари). Двамата с министър Пулев споделиха общо мнение, че има още много какво да се направи в задълбочаване на двустранните икономически отношения, както и за подкрепа на младите предприемачи.

България е една от най-добрите дестинации за инвестиране, заяви Фикрет Индже, почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара и мажоритарен собственик на "Алкомет" АД. Той посочи, че за първи път вижда такава организация - трима български министри на форум за задълбочаване на отношенията с Турция. "Хората, които искат да инвестират в България няма от какво да се притесняват. България е много добра дестинация за инвестиции. Като дойдете да инвестирате в България - направо работете с държавните органи. Тя има много добри структури, които ще ви помогнат, не ползвайте посредници“, обърна се Фикрет Индже към над 200 инвеститори, присъстващи на форума. Той призова турския бизнес да инвестира директно в индустриалните паркове в страната ни. Аз съм щастлив да работя в България“, каза още Фикрет Индже.

По време на форума бяха организирани и двустранни срещи, на които бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Турция в секторите автомобилостроене, здравеопазване, туризъм и балнеология с участието на министрите Пулев, Димитров и Меджидиев.