В рамките на министерската среща на страните - участнички в Берлинския процес от 21 октомври 2022 г., министър Николай Милков проведе среща с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Той подчерта загрижеността на българската страна от някои последни развития в двустранните отношения. Сериозна тревога будят информациите за готвените законови промени в Северна Македония и тяхното очаквано въздействие върху правото на сдружаване на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание.

Настоящата атмосфера затруднява упражняването на основните права на сдружаване и съществува риск тя да се отрази на цялостния контекст в двустранните отношения. Посочено бе още, че липсата на напредък в работата на Комисията по исторически и образователни въпроси е фактор за съществуване на различни интерпретации и оценки за исторически събития и личности в двете страни.

В хода на разговора двамата министри обсъдиха комплекс от мерки и стъпки за противодействие на негативните прояви и изпълнение на Договора за добросъседство и Протоколите от двете заседания на Съвместната междуправителствена комисия. Със задоволство беше отбелязана положителната тенденция за засилване на търговско-икономическото сътрудничество и увеличаване на стокообмена. Обсъдени бяха конкретни идеи и времеви рамки за организиране на съвместен бизнесфорум и за провеждане на срещи на политическо ниво.