Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и взаимноизгодното партньорство, бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката и индустрията на Република България Никола Стоянов и Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Република Азербайджан. Разговорът бе по инициатива на българската страна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и индустрията.

От там припомнят, че на 30 август 2022 г. бе проведен телефонен разговор между министъра на енергетиката Росен Христов и министър Шахбазов, по време на който двамата разговаряха за степента на завършеност на интерконектора с Гърция и възможностите на Азербайджан да доставя газ по новата връзка. Днешната среща бе продължаване на диалога между двете държави в търсене на всички възможности за партньорство.

България има интерес за увеличаване на доставките от Азербейджан и след завършването на Южния газов коридор, бе заявено от министър Стоянов. "Наясно сме, че допълнителните доставки през него ще са възможни най-рано през 2025 г., но страната ни трябва да положи от сега основите за истинската си диверсификация“, подчерта българският министър. Азербейджанският му колега се ангажира, че страната ни е сред приоритетните партньори и ще бъде направено възможното за гарантиране на допълнителни количества в дългосрочен план. Двамата коментираха сегашната ситуация и очакванията за глобалното търсене и предлагане на газ в региона.

Министър Стоянов отправи покана още следващият месец министър Парвиз Шахбазов да посети България, за да продължат разговорите за нови области на взаимно партньорство.

Никола Стоянов е на посещение в Азербайджан за участие в четвъртото Международно изложение "ADEX-2022“. Форумът събира на едно място производители от различни отрасли, свързани с отбранителната индустрия и е най-голямото подобно събитие в региона. Участие в него взимат около 180 изложители, както и официални правителствени делегации от над 20 държави. Министър Стоянов е начело на делегация, която включва български компании от сектора, които участват в изложението.