Министърът на културата проф. Велислав Минеков участва в срещата на министрите на културата, която се провежда днес в Цетине, Черна гора, в рамките на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, предават от пресцентъра на министерството.

Темата е: "Творческите индустрии като двигател на устойчивото развитие в сферата на културата". Сред участниците във форума са: Маша Влаович, министър на културата и медиите на Черна гора; Бисера Костадиновска – Стойчевска, министър на културата на Република Северна Македония, Андраш Деметер, държавен секретар в Министерството на културата на Република Румъния, Елени Дундулаки, генерален секретар по съвременна култура в Министерството на културата и спорта на Република Гърция, както и зам.-министри на културата от Сърбия, Косово, Албания, посланици на държави от ЮИЕ и представител на Европейската делегация в Черна гора.

В изказването си по време на срещата министър Минеков приветства домакините от Черна гора в лицето на г-жа Влаович, министър на културата и медиите на Черна гора, като благодари за това, че културата е избрана за приоритетна тема в рамките на Черногорското председателство на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. Проф. Минеков отбеляза, че културата и творческите индустрии се утвърждават все повече като важни стратегически приоритети в политическия дневен ред на Европа и че на срещата се препотвърждава на най-високо регионално политическо ниво необходимостта от разширяване на подкрепата за културните и творчески индустрии чрез подходящи институционални, законодателни и финансови мерки.

Министър Минеков отбеляза, че страните от региона имат сходни проблеми, на които предложи и възможни решения, с които да

бъдат подкрепени творческите индустрии. Сред тях: необходимостта от повече данни в областта на културните и творчески индустрии в региона; нуждата от задълбочаване на интегрирането на политиката за културата и творческите индустрии в другите секторни политики и взаимните ползи от това включване за различните страни. Той изтъкна, че културните и творчески индустрии са в основата на международното сътрудничество и изграждат мостове между хората, творците и организациите, пораждат доверие и взаимно разбиране между държавите от региона. Министърът отбеляза необходимостта от подобряване на условията за мобилността на професионалистите от културните и творческите индустрии. Като основен въпрос изтъкна нуждата от нови подходи при финансирането на културата и свързаните с нея индустрии.

"Пандемията и други геополитически кризи в Европа поставиха "на пауза“ развитието на творческите индустрии и съвместните инициативи. Сега е моментът за рестарт на процеса на сътрудничество в културата и между творческите индустрии в Югоизточна Европа и превръщането му във важен стратегически приоритет", обърна се към колегите си българският министър на културата на финала на своята реч.

Предстоят двустранни разговори в рамките на форума.