Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще участва в ХVII Световна среща на българските медии, която ще се проведе под мотото "Медии и спасение“ от 1 до 3 ноември т.г. в Израел, информира Министерството. 

През март 2023 година се навършват 80 години от спасяването на българските евреи. Именно в навечерието на значимата годишнина с провеждането на този журналистически форум ще бъде поставено началото на още по-сериозно популяризиране на този значим акт на българския народ.

Седемнадесетата Световна среща на българските медии започва на 1 ноември – Деня на народните будители, защото имената на спасителите на българските евреи се нареждат сред будителите на българския народ.

Провеждането на годишната среща на българските медии в Израел цели да напомни за смелостта и героизма на българския народ, който успя да се пребори за спасението на своите братя евреи по време на Втората световна война. Свидетели на това събитие днес в Израел пазят и предават спомените си за тези времена на своите наследници и съграждани. Ще бъдат отбелязани героизмът и доблестта на българския народ, на видни общественици, представители на Българската Православна църква, политици, интелектуалци и граждани, които отказват да предадат своите еврейски сънародници и успяват да ги опазят от лагерите на смъртта.

В програмата на дискусиите по време на срещата са темите: "Медии и спасение на човека“ (вечните ценности в медиите); "Медии и спасението им в света на Интернет“; "Медиите и спасението на българските евреи“.

В рамките на срещата ще бъде връчена и традиционната награда на Национален дарителски фонд "13 века България" за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Целта на отличието е да поощрява българоезични медии зад граница, които съхраняват и популяризират българската култура и дух в съответствие с идеите на НДФ "13 века България“. 

По време на Срещата българската делегация ще участва и в Поклонение и поднасяне на венци и цветя на Паметника на спасението.