От 10:00 ч. в галерия "Средец“ на Министерството на културата ще се състои официална церемония по награждаването на ефрейтор Иван Димитров с грамота на Министерството на културата за принос в опазването на културното наследство на Република България. Отличието – специална грамота и парична награда, ще бъде връчено на ефрейтор Димитров от министъра на културата проф. Велислав Минеков. Ще присъстват министъра на отбраната Димитър Стоянов, генерал-лейтенант Димитър Илиев,  заместник-началник на отбраната на Република България, генерал-майор Михаил Попов - командир на Сухопътните войски, бригаден генерал Станимир Христов - командир на 2 механизирана бригада - Стара Загора, от състава на Сухопътните войски.

Ефрейтор Иван Димитров - военнослужещ във военно формирование 52740 – Хасково, от състава на 2 механизирана бригада - Стара Загора, в началото на м. септември е намерил платнен чувал с икони при охраната на българо-турската граница. От 2-ра Тунджанска механизирана бригада съобщиха, че ефрейтор Димитров се разхождал на около 200 м северозападно от комплекс "Божура“ в близост до град Средец и забелязал чувала вдясно от пътя.

Вътре имало 5 православни икони. Стари, дървени, като някои от тях са надписани и може да се видят имената на автора, за кого са изработени, разчитат се и години – 1888 г. и 1892 г.

Ефрейтор Димитров веднага докладвал за намерената необичайна находка на прекия си началник. Двамата предали в РПУ "Средец“ чувала с иконите. Ефрейтор Иван Димитров е от групата военнослужещи, които изпълняват задачи по охрана на държавната граница с Република Турция, съвместно с Гранична полиция в района на ГПУ "Средец“.