Министърът на културата проф. Велислав Минеков и посланикът на Френската република у нас Н. Пр. Жоел Мейер подписаха Декларация за намерение между правителството на Република България и правителството на Френската република във връзка с проекта за създаване на център на изкуствата на остров "Св. св. Кирик и Юлита“ край гр. Созопол. На официалната церемония, която се проведе в Министерството на културата, присъстваха г-жа Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество на посолството на Френската република в България и г-н Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културната дейност, директор на Френския институт в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

По време на разговора преди самото подписване министър Минеков сподели, че с необходимите промени в Закона за културното наследство страната ни би желала да се доближи до френския закон, тъй като нашият е рестриктивен и не подава ръка на собствениците на сгради – недвижими културни ценности. По думите на министър Минеков това може би ще стане реалност в следващото Народно събрание. Министърът допълни, че френският закон е донесъл на Франция истински Ренесанс, а България е изследвала и друг световен опит, но иска и при нас да се случи същият този Ренесанс.

По отношение на остров "Св. св. Кирик и Юлита" министър Минеков сподели, че цялостната реализация на проекта е непосилна за бюджета на Министерството на културата, затова и българската страна ще разчита на помощ от ЕС.

Н. Пр. Жоел Мейер каза, че министър Минеков е отличен посланик на проекта за острова край Созопол, след като това е една от първите големи теми, с които се запознава в началото на мандата си. Сподели, че и френската страна желае проектът да се осъществи максимално бързо, като го разглеждат не само като културен, а и като политически проект, благодарение на който светът да погледне по друг начин на България. По думите на Н. Пр. Мейер благодарение на проекта може да се създаде модел на партньорство в Черно море и този пример да бъде изследван.

Министър Минеков допълни, че след реализирането на проекта Созопол ще заживее по друг начин през зимата, защото ако стане реалност, градът и регионът няма да разчитат само на летните туристи. На острова се предвижда изграждането на открита музикална сцена, също и галерии. Има идея щабът на армията да се превърне в резиденция на артисти, каквито работят навсякъде по света, сподели министър Минеков. "Ще се надяваме и на културни събития, които да привличат хора от цял свят. Смятам тази мечта за нещо реално", сподели министърът на културата.

Жоел Мейер подчерта, че проектът за Център на изкуствата на остров "Св. св. Кирик и Юлита“ е важен културен проект с международно значение, който ще допринесе за икономическото развитие на страната и на региона.

С подписаната днес декларацията подписващите страни се съгласиха, че желаят да развият сътрудничеството си в областта на опазването и представянето на културното наследство, а правителството на Френската република заявява интереса си да окаже подкрепа на правителството на Република България по този ключов за страната ни Проект. Проектът си поставя за цел да спомогне за развитие на културния и творчески обмен между подписващите страни и разкриване престижа на българското културно наследство и на съвременното творчество в многобройните му аспекти.

Центърът на изкуствата, на международно ниво, ще: насърчи културния и творчески обмен, ще създаде условия за достъп на всички до културното наследство и за създаване на артистични творби с оригинални и новаторски методи, в условията на глобализация и цифровизация, ще утвърди ценностите на едни по-хуманни общества, базирани на културата; ще предложи съвременен поглед към наследството и бъдещето на изкуствата, като създаде условия за резонанс между изкуството и обществото, между изкуството и света, както и между културното наследство и развитието на цифровизацията; ще предложи място за срещи и лаборатория за развитие, творчество, презентации, за участие в открити дебати; ще създаде възможности за съхранението, опазването и изучаването на културното наследство; ще се превърне във важен полюс за развитие на националния и на международния туризъм.

Предпроектното проучване ще включва визита на място, разработване, планиране и реализиране на Проекта. То ще бъде извършено от агенция Франс Музеум, френски консултант в областта на инженеринговите културни проекти, който оказва помощ в създаването и трансформацията на музеите и културно-историческите обекти, като използва във Франция и в международен план оригиналния си опит и единствената си по рода мрежа. Агенцията може да ползва и експертизата на Музея Лувър по въпроси от неговата компетентност.

Правителството на Република България ще участва в проучването посредством съответните поделения на българското Министерство на културата и местните власти в община Созопол и област Бургас.

Подробно разписаните условия за изпълнение, цели, дейности и очаквани резултати от предпроектното проучване ще бъдат предмет нa споразумение между Министерството на културата на Република България и агенция Франс Музеум.

Минути след подписването министър Минеков получи потвърждение, че помощник-генералният директор на ЮНЕСКО по въпросите на културата - Ернесто Отоне Рамирес е приел поканата да посети в скоро време остров "Св. св. Кирик и Юлита“ край гр. Созопол.