"Министерството на културата на Република България е в процес на изготвяне на нормативни документи, които подкрепят културното наследство и ролята му за устойчиво развитие. Подготвят се промени в Закона за културното наследство, които включват разработка на Оценка на въздействието на устройствени планове и инвестиционни проекти върху недвижими културни ценности от световно значение. Предвиждат се и мерки за предотвратяване на преки и косвени неблагоприятни въздействия върху изключителната универсална стойност на ценността и нейните компоненти, включително върху автентичността и целостта ѝ“. Това заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков по време на изказването си в рамките на Тематична сесия 3: "Културното наследство и културното разнообразие в период на криза“ във втория ден от Световната конференция на ЮНЕСКО за културни политики и устойчиво развитие “MONDIACULT 2022", чийто последен ден е днес в Мексико Сити. След 40 години Мексико отново е домакин на престижния глобален форум, по време на който се определят бъдещите културни политики и перспективите за ролята на културата като посредник за стабилно и хармонично развитие на нациите.

В рамките на вчерашния ден министърът на културата проф. Минеков проведе двустранни срещи със свои колеги – с първия заместник-министър на културата, спорта и туризма на Република Корея г-н Чон Пьонг-Гък, с държавния министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония Казуо Яна, с министъра на културата на Албания г-жа Елва Маргарити и със Салем Халид Ал Касими, постоянен делегат на ОАЕ към ЮНЕСКО.

Министър Минеков сподели със своята албанска колежка Маргарити задоволството си от взетото решение да се приеме предложението за наименуване на централната алея в градския парк в Тирана на името на българската художничка с албански корени Лика Янко, на официалното обявяване на което министър Минеков присъства лично през октомври 2021 г. Този жест, като символ на добрите контакти и взаимоотношения между нашите две страни, както и на важния принос на българската и албанската общности за развитието на страните, бе определен от министър Минеков като още една положителна стъпка в посока осъществяване на дългогодишната идея в Тирана да бъде открит Културно-информационен център на Република България. Министър Минеков отправи покана към албанската си колежка г-жа Маргарити да посети София, за да могат да обсъдят подробности относно този и други културни проекти от взаимен интерес за държавите ни. Министри Минеков и Маргарити обсъдиха и подробности по предстоящото подписване на Програма между Правителството на Република България и Съвета на министрите на Република Албания за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата за периода 2022-2024 г.

България и Япония са страни, богати на културно наследство и обменът на експозиции и специалисти в областта на наследството е от ключово значение за разширяване на партньорството между нашите страни, посочи министър Минеков пред държавния министър на културата на Япония Казуо Яна. Като важен момент от двустранното ни сътрудничество министър Минеков определи и развитието на мобилността - както на артисти и куратори в областта на визуалните изкуства, така и на специалисти и лектори, а също така и провеждането на семинари и образователни програми за деца и възрастни, реализиране на партньорства между културни институти и др. Държавният министър на културата на Япония Казуо Яна поиска и получи от министър Минеков подкрепа за искане за свикването на извънредна сесия, на която да бъде разгледано включването на ключов обект на културното наследство в Япония в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

С първия заместник-министър на културата, спорта и туризма на Република Корея г-н Чон Пьонг-Гък министър Минеков обсъди нормативната уредба, на основата на която може да се активизира допълнително двустранното ни сътрудничество. Двамата разговаряха за възможностите за обмен на студенти, преподаватели, културни дейци и специалисти, за взаимното представяне на културите на двете страни, включително чрез провеждане на Дни на българската култура в Корея и Дни на корейската култура в България. Заместник-министърът на културата, спорта и туризма на Република Корея г-н Чон Пьонг-Гък също така обеща съдействие от страната си за осигуряването на реставрация и консервация на важни обекти от българското културно наследство.

На среща със Салем Халид Ал Касими, постоянен делегат на ОАЕ към ЮНЕСКО, министър Минеков продължи разговорите за превръщането на остров "Св. св. Кирик и Юлита“ в световен център на изкуствата.

В рамките на световната конференция министър Минеков поздрави генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Одри Азуле по повод усилията й за утвърждаването престижа на ЮНЕСКО като водеща световна организация в рамките на втория й мандат. Открои активното участие на България в инициираните дейности на организацията в областта на опазването и представянето на културното наследство и за мисията на ЮНЕСКО по света. Във връзка с това посочи, че за България е чест, че именно в страната ни действа Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Сподели за разговора си с помощник-

генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне Рамирес по отношение на остров "Св. св. Кирик и Юлита“. Министър Минеков подчерта още веднъж, че разчита изключително на помощта на ЮНЕСКО, както и на различни фондации, които подпомагат подобен вид културно наследство и неговата консервация и реставрация. Сподели с г-жа Азуле, че в резултат от разговорите си с посланика на Обединените арабски емирства в България Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми между Министерството на културата на Република България и Департамента по култура и туризъм на Абу Даби бе подписан нов меморандум за разбирателство, на основата на който може да се пристъпи към развиване на по-нататъшното сътрудничество за осъществяването на значимия проект за острова, в който Франция също е заявила готовност да се включи.

Зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов проведе двустранна среща със зам.-министърa на културата и спорта на Гватемала aрх. Марио Роберто Малдонадо Самайоа, който отговаря за културното и природно наследство. По време на разговора двамата се обединиха около мнението, че ЮНЕСКО е основен партньор на България и Гватемала в международното културно сътрудничество и дискутираха възможността за използването на конвенциите на ЮНЕСКО в областта на културата като ключов инструмент за обединяване на международните усилия в посока опазване, популяризиране и разширяване на достъпа до културата и наследството и разширяването на сътрудничеството на страните по конвенциите в тези процеси. Двамата зам.-министри обмениха идеи и добри практики за опазване на културното наследство, които да бъдат подкрепени от съответни промени в законодателството на съответната страна.

По-късно днес министър Минеков се срещна и с ректора на художествената академия на Мексико, с когото обсъдиха обучението на студентите в контекста на опазването и популяризирането на световното културно наследство.