На 21 октомври 2022 г. министър Николай Милков проведе среща с Доника Гървала-Шварц, вицепремиер  и министър на външните работи и диаспората на Косово, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. В хода на разговора двете страни се съгласиха, че признаването на Косово от България като независима държава през март 2008 г. е създало предпоставки за развитие на интензивни и ползотворни отношения.

Министър Милков потвърди продължаващата подкрепа на България за протичащите в Косово реформи, както и за усилията на страната за интеграция в международните механизми и структури за сътрудничество. Подчертана бе необходимостта от постигане на решение за визова либерализация на Косово в рамките на Европейския съюз, която не може да бъде повече отлагана.

Министрите на външните работи обсъдиха предстоящия дневен ред в двустранните отношения и конкретни въпроси, касаещи интересите на двете страни. Разгледана бе актуалната ситуация в Западните Балкани и предизвикателствата в сферата на сигурността. Изразена бе силна подкрепа за даването на нов импулс на Берлинския процес, като основна инклузивна инициатива за Западните Балкани, допринасяща за икономическа интеграция и устойчиво развитие.