Процесът, свързан с изборите, не е свършил още. Не сме прибрали материалните книжа, машините и т.н. особено в далечните дестинации. Това съобщи министърът на външните работи Николай Милков на пресконференция, предаде репортер на "Фокус".

"Проблем остава формирането на СИК-те извън страната. Възникна напрежение между българските общности по места, което доведе до оплаквания и отказ от участие в СИК-те. Причината е, че има хора работили по изборите на местно ниво, организирайки различни резервации, събиране на подписи, паравани за помещенията за гласуване. Очаква се тези хора да намерят място в СИК-те, но на тяхно място влизат партийни активисти, назначение от ЦИК", поясни министърът.

Той добави, че според доклад на ОССЕ значителен брой членове на СИК в чужбина са се отказали в изборни ден, което намалява качеството на самите избори.

Милков обърна внимание на това, че в бъдещо отваряне на Изборния кодекс, трябва да бъдат направени промени, за да може да бъде улеснен процесът за провеждането на вота извън страната.

От МВнР са готови да съдействат, като част от предложенията са да бъде въведена РИК - Чужбина, както и дистанционно гласуване.

"От ОССЕ завяват, че изборите са проведени успешно, в нормална среда. Според представителите на ОССЕ изборният ден е преминал спокойно и при добра организация", добави министърът.

Милков коментира и срещата, която се проведе на 30 и 31 март в Полша и на която беше препотвърдена подкрепата за Украйна.

"Срещата имаше за цел координация на предстоящата среща на външните министри на НАТО на 4 и 5 април. По-далечната цел беше организирането на срещата във Велмос. Страните обмениха мнения за укрепване на позициите на Алианса. Всичко това в контекста на предстоящата среща през лятото във Велмос. Срещата в Лодж се проведе след дълго прекъсване. Беше проведена и среща с участие на партньори в Индо-китайския регион. Участие взеха министрите на външните работи на Корея, Япония, Нова Зенландия. На тази среща беше приветствана Финландия като нов член на НАТО. Надявам се, че скоро ще бъде приета и Швеция. Пътят на Швеция е открит, стига да бъде изпълнен меморандумът между нея и Турция. Имах три проведени срещи с министъра на външните работи на Япония, САЩ и Великобритания. Срещите се проведоха по техни искания, което означава, че страната ни е ключов стратегически партньор", уточни той. 

Относно нотата на Руската федерация за вертолетите “МИ", Милков заяви, че не е получавана във Външно министерство. Той съобщи, че България ще възстанови работата на генералното консулство в Одеса в края на този месец.