"Състоянието на транспортираната със "Спартан“ до София родилка остава тежко – обдишва се в момента, има чернодробна дисфункция, бъбречна недостатъчност, на непрекъснато подаване на кислород и филтрация на кръвта.

Става въпрос за 30-годишна жена, която на 13 април, още през нощта е усетила, че няма движение на плода и е потърсила лекарства помощ.

На 14 април е установено, че плодът е мъртъв и към обяд е оперирана в сливенската болница, като е премахната и матката. Още тогава е била в тежко състояние.“

Това обясни пред bTV служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

"Тази жена е била с около 70% кръвозагуба, до момента са прелети над 15 литра биопродукти. Имаме и белодробна дисфункция, в момента е на 50% кислород, но борбата продължава. Това се случи на Великден, аз вярвам в чудеса и вярваме, че екипите в реанимацията ще направят всичко възможно, за да я спасят", посочи още той.

"От 15 април съм в непрекъсната връзка в с директора на сливенската болница и следим състоянието на жената. Веднага ангажирах и националния консултант проф. Николай Младенов от болница "Токуда“. Тогава взехме решението, че е най-добре да транспортираме жената. Трябваше да се подготви болната, тъй като още в Сливен, тя беше с бъбречна и чернодробна дисфукнция. На 16 април проведохме хемодиализа в сливенската болница и след активното съдействие на Министерството на отбраната проф. Младенов замина от "Враждебна“ до авиобаза "Безмер“, където болната беше транспортирана с реанимобил от сливенската болница.

Вчера към 20:00 часа тя беше настанена в реанимацията на "Токуда", на постоянна филтрация е заради бъбречната недостатъчност, но Слава Богу стойностите на креатинина започват да спадат", обясни министърът.

"Продължават кръвопреливанията и филтрацията. Има съмнение и за малък хематом след отстраняването на матката, мобилизирани са всички екипи в болница "Токуда“ за проследяване на състоянието ѝ“, каза Асен Меджидиев.

"Искам да благодаря на министър Стоянов, министърът на отбраната, на екипите в сливенската болница, на проф. Младенов и лично на президента за активното съдействие.

В моя мандат за трети път транспортираме по въздух и това показва колко е важна спешната помощ. Сключихме сделка за хеликоптерите и колкото по-скоро ги има, толкова по-добре ще бъде", заяви министърът.