Над 20 хиляди са прегледаните деца по Програма "Детско здраве" до момента, която вече 10 години улеснява и подпомага профилактиката на децата в цялата страна, предоставяйки бърз и лесен достъп до водещи специалисти. Това заяви министърът на здравеопзването д-р Асен Меджидиев по време на посещението си в МБАЛ “Св. Петка" – Видин, където в днешния ден протичат прегледите на над 300 деца от гр. Видин и района, съобщават от пресцентъра на министерството.

Прегледите се извършват от специалистите от Програма "Детско здраве", организирана от УМБАЛСМ"Н.И.Пирогов“ и Столичната лекарска колегия. Те се реализират по покана и организация на директора на МБАЛ “Св. Петка" - Видин д-р Ивета Найденова и се случват за трети път в областта.

"Надявам се, че по този начин сме от полза на общопрактикуващите лекари и педиатрите от региона.“, подчерта здравният министър. По думите му тази програма позволява високоспециализирани профилактични прегледи и дава възможност на пациентите от региона да имат връзка с водещите специалисти в София, където при нужда се осъществяват високотехнологични изследвания и се проследяват деца, при които има установени отклонения, хванати в ранна детска възраст. 

По време на изявлението си пред медиите, министър Меджидиев акцентира, че основен приоритет е изграждането на Националната детска болница, където е постигнат напредък. Той припомни, че миналата седмица е подписано Споразумение с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за провеждане на анализ и за бъдещите процеси, касаещи проектирането на детската болница. По думите му през следващата седмица предстои одобряването на подробния устройствен план за построяването на болничното заведение.

По време на посещението си министър Меджидиев посети и реновираното детско отделение към МБАЛ-Видин, което от години чакаше своето обновяване. Само за 3 месеца благодарение на съвместните усилия и доброто сътрудничество между Министерството на здравеопазването, кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и ръководството на лечебното заведение, ремонтът е готов. Съвсем скоро предстои неговото оборудване, с което ще се поднови и дейността му. В близко бъдеще ще стартира и ремонтът на другото крило на болничното заведение, средствата за което ще бъдат предоставени от бюджета на Министерството на здравеопазването.