Мерките, свързани с грипа, ще се взимат по области, а не в национален мащаб. Това съобщи министърът на здравеопазването Д-р Асен Меджидиев на брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Министърът подчерта, че здравните власти се справят със ситуацията. Мерки ще бъдат въвеждани при необходимост единствено на областно ниво, като от компетентността на здравните власти са дейности като ограничаване на свижданията, временно преустановяване на детските и женските консултации, на имунизациите, плановите операции и т.н. На този етап експертите прогнозират пикът на грипната епидемия да бъде след 10–15 дни.

"Тук не става въпрос за предходната Ковид ситуация, ту к става въпрос за една обикновена грипна вълна, която трябва да си припомним, че преди Ковида почти всяка година я имаше. Не се налагат някакви специални мерки. Призовавам родителите и населението просто да избягва струпването на големи маси от хора, да се избягват посещенията в молове, кина, в среди, където има шанс за по-голямо заразяване. Използване на маски е пожелание, но никакви специални мерки не се налагат да бъдат предприемани", изтъкна д-р Меджидиев.