Министърът на младежта и спорта Весела Лечева присъства на 11-ата церемония по награждаване на най-добрите млади спортисти за 2022 година, организирана от сайтa за детско-юношески спорт Viasport.bg с подкрепата на Българския спортен тотализатор, съобщиха от пресцентъра на министерството. В допитването до спортните журналисти участваха 120 представители на национални и регионални медии.

Министър Лечева връчи наградата на определения за № 1 в класацията Александър Николов - бронзов медалист с националния отбор по волейбол до 20 г. от европейското първенство в Италия. Той попадна в идеалния отбор на шампионата, като бе обявен за втори най-добър посрещач. Топ 3 допълниха Стилияна Николова – бронзова медалистка в многобоя на световното първенство по художествена гимнастика и носителка на три сребърни отличия на отделните уреди и Пламена Миткова – световна шампионка в скока на дължина до 20 г.

"За мен е огромна чест и удоволствие да съм сред вас и да изразя гордостта си от завоюваните от вас спортни постижения през изминалия сезон. Благодаря ви за труда и усилията, които полагате всеки ден за тези резултати, които ни дават много поводи за оптимизъм. Надявам се, че те са мотивация за вас да преследвате все по-големи цели и да достигнете до успехите на вашите предшественици. Вярвам, че новата година ще ви донесе нови поводи за гордост", каза Весела Лечева.

Тя благодари на треньорите и спортните специалисти за всеотдайната работа през годината. "Радостна съм, че успяхме да отдадем значимото на българските треньори и те да заемат своето заслужено място в тази система, защото без тях няма как да открием талантите", допълни Лечева.

Министър Лечева поздрави и организаторите на церемонията за дългогодишните усилия. "Не са много хората, които отдават почит на младите ни таланти. Именно те се нуждаят от подкрепата и от оценката на обществото за техните постижения", каза още министърът на младежта и спорта.

В десетката на анектата попаднаха още Никола Илиев (футбол), Божидар Саръбоюков (лека атлетика), Мартин Георгиев (футбол), Иван Иванов (тенис), Дениел Нанков (плуване), Радослав Росенов (бокс), Петър Мицин (плуване).

Националният отбор по волейбол до 18 г., който спечели бронзовия медал на европейското първенство в Грузия, бе избран най-добър отбор при подрастващите, а наставникът на тима Виктор Карагьозов за № 1 в треньорската класация.

По време на церемонията бяха връчени и два допълнителна приза: "Воля за победа“ – на Радена Ангелова, спечелила бронзов медал на смесена успоредка на Световното първенство по спортна гимнастика за деца със Синдром на Даун и приз ""Спас Натов“ - на треньорката по баскетбол Емилия Кръстева.