400 лв. еднократна помощ за отопление ще получат хората, които са подали документи за целева помощ за отопление. Това обяви министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров след заседанието на кабинета. От Министерството очакват около 50 000 души да се възползват от тази помощ.

Помощта е за онези, които са кандидатствали, но са получили отказ поради три причини - диференцираният им достъп за отопление надвишава или е равен със сумата до 40 лв, регистрирани са в Бюрото по труда от по-малко от 6 месеца или и двете, обясни Лазаров.

Помощта ще бъде отпусната по два начина - всички, които са подали документи и им е било отказано, ще я получават по облекчен ред и условия без заявление. А всички, които не са подали документи, ще могат да направя това в 14 дневен срок от влизането на постановлението в сила, добави социалният министър.

Лазаров  каза още, че е увеличен размерът на помощта за отопление с повече от 20%. “По този начин бяха отразени промени в инфлацията. За момента тази помощ е в размер на 623лв. Това е помощ, която се отпуска еднократно  така че лицата да могат да направят избор в алтернативите на отопление. Те имат възможност да да направят най-добрият избор във връзка с тяхното отопление", поясни Лазаров.

Сключено е споразумение между Министерството на труда и Агенцията за социално подпомагане и Министерството на земеделието, които ще предоставят дърва за огрев на хора, които имат право на помощи за отопление. Помощта ще им бъде предоставена на “изключително занижени" цени, така че да не може с публични средства да се подкрепя спекула или друг тип нерегламентирани практики, посочи социалният министър.