Ще предложим нов начин, по който да бъдат избирани и съответно назначавани членовете на КПКОНПИ. Това каза пред журналисти служебният правосъден министър Крум Зарков, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Ще предложим двама от членовете на комисията да се избират от Народното събрание, един да бъде посочват от президента на Републиката и по един от Общото събрание на съдиите във Върховния административен съд и Върховния касационен съд", разясни Зарков.

Служебният министър обясни, че според предложението комисията ще се председателства на ротационен принцип.

"Ще предложим комисията да се председателства на ротационен принцип по една година от всеки един от членовете – 5 човека, за 5 години. Всеки от тях ще бъде председател за една година, които ще имат право само на един мандат“, каза Зарков.

От думите на Крум Зарков стана ясно, че КПКОНПИ ще бъде разделена на две комисии.

"От предишната концепция запазваме това, че членовете на комисията ще разследват престъпления т.с. ще имат разследващи функции и дори нещо повече – мислим, че те трябва да правят само това. Това означава, че няма да се занимават с конфликт на интереси, както беше в предишния законопроект. Комисията ще се раздели на две – едната ще се занимава с разследване и с аналитична дейност, свързана с корупционните престъпления, другата ще се занимава с конфликта на интереси, публичност на имуществата и отнемане на незаконно придобито имущество", уточни правосъдния министър.