Засегнатите от наводнението общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на депонирания отпадък, които в момента са 95 лева на тон. Това съобщи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, за което вчера издаде заповед.

Според указанията в заповедта при депониране на отпадъците, образувани при отстраняването на последиците от наводненията на територията на общините Карлово, Марица и Калояново, няма да се заплащат отчисления от такси. Съгласно Закона за управление на отпадъците (ЗУО) общините заплащат отчисления в размер на 95 лв./тон по чл. 64 и обезпечения по чл. 60 от ЗУО, които се определят от собствениците на депата.

За да се предотвратят екологични щети и нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, ще се упражнява завишен контрол на количествата и вида на депонираните отпадъци, образувани в резултат от отстраняването на последиците от наводненията на територията на засегнатите общини, пресцентъра на Министерството.

Сред действията, които МОСВ предприема, е и ускорена процедура за обособяване на временни площадки за едрогабаритни битови отпадъци. В тази връзка директорът на РИОСВ-Пловдив информира кметовете за необходимостта от осигуряване на такива площадки за събиране на отпадъците от бедстващите населени места.

Това ще позволи на домакинствата безвъзмездно да предават едрогабаритни отпадъци (електрическо и електронно оборудване, биоразградими и др. отпадъци), до достигането им до лица, притежаващи съответните разрешителни/регистрационни документи по Закона за управление на отпадъците.

Действията, които следват от заповедта на министъра на околната среда и водите, са част от помощта на правителството към пострадалите и местната власт.