Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се предоговори. Вярвам, че с усилията на служебния кабинет и експертите, ангажирани със задачата, ще успеем така да го преговорим, че България да покаже достатъчно амбиция за пътя си към декарбонизация пред ЕК. Това заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Мерките трябва да бъдат предложени от Министерството на енергетиката, тъй като става дума за реформи в тази сфера, посочи тя. Не трябва да се пристъпва към затваряне на работещи мощности, а съответните им алтернативи трябва да бъдат предложени постепенно.

"От компетентността на МОСВ най-важното е по-скоро предоговаряне на т.нар. междинни цели. Ключовото предизвикателство е, че с прилагащото решение всъщност държавата ни е поела ангажимент за поетапно намаляване година спрямо година на емитираните количества парникови газове".

България е приела условие да намали вредните емисии минимум с 55% към 2030 г. спрямо 2007-ма, когато става част от Европейския съюз.

"Европейската зелена сделка е дала пътя, по който трябва да вървим. Безспорно България е сред най-енергийно интензивните и натоварени сектори с въглищните мощности. Ясно е, че трябва да вървим по този път, но в момента, с течението и форсмажорните обстоятелства, не считам, че сме подготвени с алтернатива, а трябва да гарантираме енергийната и националната сигурност.

Намирането на алтернатива за декарбонизация е чрез ясни и постепенни мерки, отговорности, яснота колко ще ни струва всичко това. Това включва в себе си околна среда, здравеопазване, национална сигурност, финанси.

Вероятно е да има забавяне на плащанията по Плана за възстановяване заради тези отклонения, но добрата новина е, че все пак първият транш е дошъл, коментира Росица Карамфилова пред БНТ.

"Така или иначе по останалите реформи се работи, останалите инвестиции са в ход. Ако някой счита, че ще е лесно, не, ще бъде изключително трудно, но ние нямаме път назад. Трябва да продължим, за да достигнем до крайната цел".

България има 16 наказателни процедури в областта на околната среда, четири от тях вече са затворени. Все още не плащаме за нарушения, посочи министърът. Най-тежките нарушения са свързани с качеството на атмосферния въздух.