България е единствената държава в Европа, която не може да се справи с нормите на серен диоксид. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" министърът на околната среда и водитед-р инж. Росица Карамфилова

Министърът отбеляза, че фокусът на настоящия кабинет е върху три от наказателните процедури на ЕК, една от които е свързана с нерекултивираните депа за битови отпадъци. "Втората наказателна процедура е свързана с нарушения по отношение на нормите на фините прахови частици. Там и редица други европейски държави имат такъв проблем, но ние няма да избегнем финансовата санкция, за съжаление. На 21 септември предстоят т.нар. "устни състезания“ в Европейския съд. Готвим се активно. Надявам се, че с общи усилия и отново с местната власт, защото те в момента ни подават и какви мерки са предприели, да успеем да покажем пред съда и пред Европейката комисия, че имаме подход. И вървим към трайно и устойчиво установяване за подобряване качеството на атмосферния въздух. Третата наказателна процедура е за нарушения, свързани с нормите на серен диоксид", коментира Карамфилова.

"Ние няма как да се справим категорично и успешно, но целта е да намалим финансовата санкция, която грози държавата ни", каза още тя.

Министърът подчерта, че целите на Европейския съюз са изключително амбициозни, а правилата са рестриктивни. "Ние като държава-членка сме поели своите ангажименти, следва да ги спазваме. За съжаление, в момента има над 16 процедури, които са отворени в сектора на околната среда. И факта, че все пак ние сме една от последните държави, все още, ако мога да кажа, не толкова нова членка, но се опитваме да влезем в ритъма на останалите държави. Но правилата са категорични и ние трябва да ги спазваме. От друга страна има и съществен елемент, че тези наказателни процедури, някои от тях са повече от 10 години. Имаме системно неизпълнение. Освен това се случи така, че в рамките на този кабинет трябва да предприемем изключително спешни, бързи действия, така че да минимизираме финансовата санкция, която държавата ни ще претърпи".