Министър Димитров обсъди предстоящо бизнес посещение на делегация от Саудитска Арабия. Това се случи по време на глобална лидерска среща на върха на Световния съвет за пътуване и туризъм, предадоха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Вторият ден от XXII глобална среща на Световния съвет за пътуване и туризъм (World Travel & Tourism Council - WTTC) протече изключително динамично, изпълнен с ползотворни срещи и интересни дискусионни панели.

Един от акцентите в разговорите бе обучението на кадрите в туризма, а мотото на WTTC – развитие чрез обучение, показа отношението и фокуса към темата квалификация и самоусъвършенстване – като непрекъснат процес, част от професионалното израстване на всеки, ангажиран в сектора – от сервитьор, през министър до принц, а в случая принцеса, както отбеляза министър Димитров.

По думите му, България съзнава, че в следващите години трябва да инвестира значителен ресурс в кадрите в туризма. Те очевидно трябва да притежават отлични дигитални умения, за да отговорят на нуждите на потребителя. И това е глобален процес, който изцяло променя съвременния туризъм като услуга и практики. "Европа, която е водеща световна дестинация в туризма, обяви 2023 година като година на уменията. Ние ще работим съвместно с WTTC, със Световна организация по туризъм към ООН (СОТ), както и с много други глобални организации в посока развитието на успешни политики за подобряване на качеството на кадрите в сектора“, подчерта министър Димитров.

В рамките на форума и в продължение на разговора с принцеса Хайфа Ал Сауд, българският министър проведе двустранна среща с Н. Пр. Ахмед Ал-Хатийб, министър на туризма на Кралство Саудитска Арабия. Двамата обсъдиха отправената българска покана за посещение през февруари заедно с бизнес делегация и перспективите за двустранно развитие на туризма и инвестициите през 2023 година. Със заявката си за достигане на 120 млн. туристи годишно до 2030 година, домакинът Саудитска Арабия ясно показа по време на форума, че иска да е водеща страна в региона.

И във втория ден на форума министър Илин Димитров проведе в кулоарите поредица от двустранни срещи.

Той се срещна с Марк Кийм, заместник помощник-секретар по пътуване и туризъм на САЩ. Сред основните теми, към които събеседникът му прояви интерес, бяха дентален и приключенски туризъм. Министър Илин Димитров отбеляза, че България има прекрасни примери за подобни успешни практики в някои български курорти като Св. Св. Константин и Елена, особено що се отнася до медицински и дентален туризъм. Двамата изразиха съгласие, че в двустранните отношения има огромен потенциал за увеличаване на туристопотока. В годините преди глобалната пандемия над 150 хил. американци са посещавали страната ни за отдих и почивка. Само за първите девет месеца от 2022 г. броят им е близо 66 600, което е с 67% ръст спрямо миналата 2021 г.

Министър Илин Димитров разговаря и с Митсуаки Хошино, комисар на японската туристическа агенция. Двамата обсъдиха конкретни инициативи и съвместни действия за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на туризма и насърчаване на туристообмена, особено в сферата на културно-историческия и СПА туризма.

За Япония един от най-добрите посланици в туризма е прочутият българин Котоошу, сега известен като Наруто, а държавата ни е добре позната за японците. Двамата коментираха възможностите за двустранен туризъм, отбелязвайки факта, че Япония е потенциално голям пазар и изисква огромни инвестиции.

Друга среща от програмата на министъра беше тази с Христина Гарсия Фраско, секретар по туризъм на Филипините. "Можем да споделим опит с филипинците чрез онлайн преподаване относно обслужването на гости, тъй като те са много добри в това“, коментира след срещата министър Димитров.

А след среща с популярния телевизионен водещ по CBS Питър Грийнбърг, министър Димитров съобщи новината, че американският журналист е почитател на България и има намерението да направи телевизионна поредица, посветена на страната ни, с работното заглавие "Скритата България“ - "Hidden Bulgaria".

Поредицата работни срещи приключи с разговор с генералния секретар на СОТ Зураб Пололикашвили, на който бе обсъдено домакинството на страната ни на регионалната комисия “Европа" към Световна организация по туризъм. Това е важно събитие, което ще се проведе в България, посочи министър Димитров. Двамата с генералния секретар планираха и евентуалните дати – в края на април или началото на май 2023 г.

На форума, събрал ключови фигури в туризма от 52 страни от различни краища на света, министърът изтъкна, че България е държава с над 1300 години история и нашите чуждестранни гости могат да се насладят на над 43 000 културни обекти, паметници и артефакти, като по този показател сме трети в Европа след Италия и Гърция.

В подкрепа на това свое послание, министър Димитров подари на участниците в двустранните си срещи умалени копия на едни от най-знаковите древни български златни съкровища – ясен знак и препратка към богатото наследство на земите ни, което е и отправна точка за културно-историческия туризъм в България. "В Саудитска Арабия твърдят, че една от най-старите златни мини е при тях – на 4500 години, но сега имат копия на съкровища отпреди 6500 години“, коментира министър Димитров.

Министърът благодари на българските дипломати за оказаното съдействие и свършената огромна по обем работа по организацията и подготовката на българското участие - Върбан Бенишев, временно управляващ посолството на Република България в Кралство Саудитска Арабия и на търговското аташе Петър Мойсов, ръководител СТИВ в мисията ни в Рияд.

Следващото събитие на WTTC ще се състои през 2023 година в Руанда.