В първото издание на рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус" посетихме античния град в Югозападна България - Хераклея Синтика, разгледахме интересни места в Петричко и се отправихме на винен туризъм. 

При археологическите разкопки на Хераклея Синтика през 2007 година, под ръководството на доцент Людмил Вагалински (НАИМ-БАН), е разкрита по-голямата част от централния площад на Хераклея Синтика и част от Акропола с много интересна информация.

"Обектът винаги дава много любопитни и атрактивни находки, които са важни не само за Хераклея Синтика, но и за тогавашния античен свят. Най-важното, което сме намерили, е информацията за града. Успяхме да възстановим историята на Хераклея Синтика за целия период на неговото съществуване. Цялата информация е качена в интернет под формата на дигитална книга, озаглавена "Хераклея Синтика. История чрез археология“, която издадох  декември 2022 година. До края на месец февруари 2023 година предстои да излезе и печатно издание на книгата", съобщи доц. Вагалински.

"В ход е проект за създаване на цялостен интегриран туристически продукт на античен град Хераклея Синтика, който включва дейностите по консервация, реставрация и социализация. Това каза инж. Катя Стоянова, ръководител проект "Реставрация, консервация и популяризиране" на античния град Хераклея Синтика. 

Тя уточни, че очакват до есента на 2023 година да имат завършена консервация по всички структури. "Надяваме се до началото на лятото да имаме решение и за замръзените проекти, които се отнасят до осигуряване на туристическа инфраструктура - пътеки, туристически център, паркинг за автомобили и автобуси, както и зоната за социализация, която се намира в непосредствена близост до археологическия обект. В момента за тях тече процедура по ОВОС и се надяваме сроковете от институциите да бъдат спазени", обясни още инж. Стоянова.

Предлагаме ви и едно автентично предложение за региона. Местност Рупите е в полите на изгаснал вулкан, недалеч от Петрич. Едно магическо, лечебно, природно, безплатно джакузи. Възможност да преживеете и през зимата време по бански сред природата. Близо е до къщата на Ванга. От кратера на изгасналия преди милиони години вулкан "Кожух“ извират термални води с температура около 74 градуса. Лечебната кал, образувана от утайките на минерална вода, е целебна за опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, травми. Къщата на Ванга и храмът са част от туристическите забележителности на региона. 

Министърът на туризма д-р Илин Димитров заедно с министрите на иновациите и растежа Александър Пулев и министъра на земеделието Явор Гечев ще посетят на 18 февруари 2023 г., събота, град Мелник, за да връчат символично първата табела за винен маршрут на кметовете на Мелник г-н Сашо Филипов и на Сандански г-н Атанас Стоянов в рамките на Дните на отворените врати на винарските изби по долината на Струма, 17-19 февруари 2023 гoдина.

"Изработихме 12 винени маршрута, чиято цел е да покаже нашите прекрасни винарни и да промотираме нашите сортове. Първата табела бих искал да връча на кмета на Мелник, тъй като това е най-разпознаваемото място в България, свързано с вино". Това съобщи в рубриката "Туризмът на фокус" министърът на туризма д-р Илин Димитров.

Той заяви, че за съжаление виненият туризъм у нас изостава, тъй като през годините не е бил достатъчно рекламиран и промотиран. "Това е една от целите ни в момента да покажем и алтернативните форми на туризъм. Това ни дава целогодишна посещаемост и възможност да обикаляме различни кътчета на България. Влагаме усилия и средства, за да развием винения туризъм у нас", коментира министърът.