Основната ни цел е да задържим 9% ДДС за ресторантьори, туроператори, за целия сектор и да бъде за постоянно.

Това заяви министърът на туризма Илин Димитров в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Тази мярка е важна защото подпомага бизнеса и реално изкарва и ресторантьорския бизнес на светло, уточни министърът.

"Ние работим за изсветляване на този сектор. Това е едно от нещата, които можем да направим. Другото е да се стартира, отново да се попита дали може да стъпим в тая програма 35 евро на седалка за чартърите. Това беше много добра програма, която подпомагаше туроператорите. Относно хотелиерите – те много биха искали да се даде възможност в началото и в края на сезона да се обучават служителите, т.е. да ги задържат. Това също е подобен тип мярка. Мярката с бежанците също е подобен тип мярка, който може да задържи служителите. Мярка, която би била много полезна, е да се махне акциза на специален вид нафта, защото има много нафтови стопанства в хотелите, които се отопляват по тоя начин, за да бъде намален разхода. Но всичко това, което го казвам, зависи от финансовите възможности на държавата, които както днес разбрахме, не са никак добри“, посочи министърът.

Този летен сезон е различен от всеки един, който сме имали, защото виждаме ясна промяна на поведението на потребителите, каза още министър Димитров. Той уточни, че от една страна имаме възстановяване, от друга страна имаме намаляване на платежоспособността на обикновения клиент.

"Давам пример – показанията от летищата, които са ни дали като числа, които са обнадеждаващи. На 15 август беше посрещнат пътник №1 милион на Летище "Бургас“, на 2 септември ще бъде на Летище "Варна“. Т.е. възстановяваме се с добри темпове. От друга страна сме далеч под нивата на 2019 г. специално при полетите, но пък спрямо прогнозата март, която бяха направили от летищата, сме с 80% ръст, т.е. пазарът е много гъвкав. Относно близки пазари, откъдето идват туристи, там положението също е много динамично“, допълни той.

Министърът уточни, че на някои пазари бележим сериозен ръст, на други – неустойчивост. Българите остават турист №1 като потребител, те са над 60%., каза още той. "И тук е хубаво да се отбележи, че имаме и ръст на пътуванията извън България – около 3,5 милиона са. Като българите почиват по равно на море и на планина. Около 900 000 посещения имаме на морските курорти и около 900 000 на планинските“, допълни министър Илин Димитров.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в раздел "Мнение“