"След проведени много тестове, различните хипотези за причината за изтичане на водород от охлаждащата система на генератора бяха сведени до една-единствена хипотеза. Всички анализи сочат към технически проблем", каза министърът на енергетиката Росен Христов във връзка с техническия проблем, заради който беше спрян блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" след ремонта, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Той добави, че до няколко дена да започнат новите процедури по тестване и пускане на блок 6, а причините за проблема се анализират. По думите му става въпрос за технически проблем, който е извън ядрената част, така че няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон.

Министърът съобщи, че е обсъдена също готовността на АЕЦ "Козлодуй" да участва в процедурата по диверсификация на ядреното гориво. Според него следващите седмици ще бъде обявена процедура за подбор.

"В момента две компании са заявили участие - американската "Уестинхаус" и френската "Фраматом". И двете са доставяли гориво за подобни реактори, очаква се конкурентна процедура и най-скоро време да се обезпечат доставките на гориво с източници, които не са свързани с Русия", обясни Христов.

Той уточни, че се ориентираме изцяло към европейски и американски източници на гориво.  Министърът поясни, че едно от ключовите условия за избор на доставчик е ангажиментът за извозване на отработеното гориво. Целта е да осигурим на участниците максимално добра среда и достъп до информация. Христов подчерта, че офертата, която е по-добра технически и финансово, ще бъде тази, която ще бъде избрана.