Подписването на меморандума не е преминало през установената процедура и е направено без знанието на служители в Министерството на енергетиката. Това обясни служебният министър на енергетиката Росен Христов.

"Самият достъп до информация, достъп до обектите от енергийната сфера означава достъп до националната сигурност. И аз се опитвам да разбера какво ще прави "Джемкорп“, добави министърът

"Предметът на договора с "Джемкорп“ е да се извършват съвместни дейности с българското правителство за развитие и внедряване на технологии във всички сфери в енергетиката", уточни той пред bTV.

"Министър на енергетиката може да подпише меморандум с друго министерство на енергетиката в друга държава. Министър, за да подпише, трябва да е упълномощен“, обясни Христов

Нарушени са правила при подписването, подчерта той и коментира, че не разбира защо е било нужно на България поемането на ангажимента.

Министърът посочи, че клаузата за арбитраж е валидна две години, но компанията "Джемкорп“ е изпратила писмо, с което се отказва от възможността.