Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков подписа заповед за учредяване на Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница, съобщиха от Министерството.

За негов председател е определен проф. Иван Литвиненко, председател и на Българската педиатрична асоциация.

Членове на съвета са: проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница; доц. Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска клинична хематология към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“; д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев“; Марина Гинева, председател на Съвета на директорите на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев“; Надежда Цекулова, здравен журналист и активист в НГИ "За истинска детска болница“; Мария Брестничка, представител на "Национална мрежа за децата“; Надежда Рангелова-Бояджиева, председател на Фондация "За доброто“; Весела Банова, създател на Сдружение "Дете и пространство“ и Ани Стоянова, майка на Даная.

Съветът ще осъществява консултативни функции и взаимодействие между Министерството на здравеопазването, "Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД и обществеността с цел гарантиране на публичност и прозрачност на цялостния процес по изграждане на Национална детска болница.

Редовните заседания на Обществения съвет ще се провеждат въз основа на приет от Съвета шестмесечен график, не по-малко от веднъж месечно.