Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков се срещна с изпълнителния директор на Европейския орган по труда (ЕОТ) Козмин Боянджиу, съобщиха от Пресцентъра на МТСП. Акцент в разговора бяха предизвикателствата, свързани с цифровизацията на пазара на труда и новите форми на заетост, както и гарантирането на социалните и здравните права за дистанционните работници.

"Необходимо е всички заедно в Европа да намерим единно решение на предизвикателства, свързани с цифровизацията на работните места. Около 1,2 млрд. лв. или 10% от бюджета на Плана за възстановяване и устойчивост на България ще бъдат насочени към социалната сфера и пазара на труда. С тези средства ще се осигурят обучения по дигитални умения за около 500 000 души“, каза министър Георги Гьоков.

Той подчерта, че "България подкрепя и активно участва в дейностите между държавите-членки на ЕС за спазване на европейското трудово законодателство, координирани от ЕОТ“. Като пример министър Гьоков посочи участието на българската Главна инспекция по труда в съвместна проверка с френските контролни органи за трансграничното прилагане на законодателството. Това беше първата съвместна инициатива в тази сфера между страни-членки на ЕС, организирана от Европейския орган по труда.

Министър Гьоков и Козмин Боянджиу дадоха висока оценка на сътрудничеството между България и ЕОТ. "България е сред най-активните ни партньори. Имаме отлично сътрудничество с Главната инспекция по труда, Агенцията по заетостта и Националния осигурителен институт за борба с недекларирания труд и противодействие на дискриминационни практики в сферата на социалното осигуряване, които нарушават трудовите права на работещите“, каза Козмин Боянджиу.