Инвестицията в знание е най-ценният капитал. Затова моят съвет е да не пестите усилия за вашето образование, заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров пред студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии. Министър Тодоров добави, че само заедно и с общи усилия може да повишим доверието и дигиталната култура на българското общество, съобщиха от Министерството.

Екип от министерството на електронното управление представи пред студентите на УниБИТ своята работа и специфичните дейности, които министерството извършва. Лекциите на екипа на МЕУ са в резултат на подписания преди месец меморандум за взаимодействие между министерството и УниБИТ.

Благовест Кирилов – заместник-министър на електронното управление представи визията за електронното управление 2030 г. Той заяви, че крайната цел на дигитализацията е изграждане на информационно общество. "Европейската стратегия за данните има за цел обществото да взаимодейства по- лесно, ефективно, а административната тежест за бизнеса да се облекчи чувствително.“, заяви Кирилов. Той подчерта, че това е инструментът, чрез който обществото ще получи адекватна и ефективна електронна административна услуга. И допълни, че науката, анализът на данни и иновациите са пътят към по-достъпната администрация.

Презентация пред аудиторията представи Петър Кирков, директор на дирекция "Мрежова и информационна сигурност“ и национален координатор по киберсигурност у нас. Той запозна студентите с координационните мрежи по отношение на киберсигурността, регулациите и законодателството на национално ниво и Европейския съюз. "Киберсигурността и кризите се развиват изключително бързо. Една кибератака може да прерасне в криза в рамките на няколко минути. Колкото по-бързо реагираме, толкова по-малка е щетата.“, заяви Кирков.

Николай Минев, директор на дирекция "Системи и компоненти на електронното управление“, представи портала за достъп до електронни услуги, как работи и какви са неговите цели, какви услуги представя порталът. "Хоризонталните системи са градивните елементи на електронното управление. Пример за това е системата за е-връчване, електронна автентикация и др.“, каза Николай Минев.

"Основата на всяко нещо е политическата рамка, за да ползваме дадена електронна услуга трябва да имаме нормативна рамка и тя да бъде в съответствие със законодателството на страната.“, така представи своята работа Гергана Колешанска – директор на дирекция "Политики за електронно управление“. Тя уточни, че само чрез дигитализацията обществото, бизнеса и гражданите ще получат лесни и адекватни електронни услуги.

Министерство на електронното управление отличи УниБИТ с грамота за усилията на екипа на учебното заведение, които полага за повишаване на цифровата грамотност на обществото у нас.