Разпоредил съм се за пускане на двумесечно предизвестие на фирмата, която извършва контрола на "златния гьол". Държавата влиза в собствеността си и ще упражнява дейността на "златния гьол". Това каза пред медии земеделският министър Явор Гечев на брифинг на ГКПП "Капитан Андреево", предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Ще бъде направена нарочна държавна фирма, която ще се управлява съвместно от няколко институции, поне пет институции. Всички, които имат отношения по темата, за да може на практика държавата да управлява ефективно процеса, да не оставяме Агенцията по храните сама", поясни той. 

Това е и волята на президента Румен Радев, подчерта Явор Гечев.

Земеделският министър подчерта, че по време на управлението на служебния кабинет фитосанитарният контрол на ГКПП "Капитан Андреево“ се осъществява единствено от държавата. Предстои обявяването на обществена поръчка за държавна лаборатория, която ще бъде ситуирана на границата.

По думите му договорът на фирмата изтича на 12 март. Министърът добави, че в момента са в подготовка на фирма, която да управлява тази фирма.

"Нещата на границата са спокойни и ще продължават да бъдат спокойни, независимо, че ще излизат проблеми. На този етап експертите мислят, че е удачно дезинфекцията да продължи, защото редица болести през последните 4-5 години минаха през България. Държавата има капацитета", изтъкна Гечев.