"Изключително горд съм да чуя от всички официални лица, с които се срещнах в Босна и Херцеговина, думи на благодарност и признателност за вашето участие в операция "Алтеа“.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов на среща днес с българските военнослужещи, които участват в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина. Той им благодари за тяхното достойно и съвестно изпълнение на задачите в операцията, която е от ключово значение за стабилността в Европа. "Преди 14 години и аз бях на мисия в Ирак и зная какво напрежение е да си далече от близките и семейството си и да изпълняваш отговорно задълженията си извън страната“, отбеляза министър Стоянов.

Добрата подготовка на българския контингент и отличното представяне в операция "Алтеа“ открои и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на срещата с бойците.

Военнослужещите поставиха въпроси, свързани с командировъчните, които получават за участието в операцията в Босна и Херцеговина. Министър Стоянов пое ангажимент да направи всичко възможно в рамките на своя мандат за тяхното актуализиране.

Професионалното изпълнение на задачите от българския военен контингент беше оценено високо на срещите на министър Стоянов с командващия на операцията на ЕС "Алтеа“ генерал-майор Антон Весели и с началника на Щаба на НАТО в Босна и Херцеговина бригаден генерал Памела МакГаха. Акцент в разговорите беше поставен на ролята на операцията за стабилността и сигурността в Босна и Херцеговина и в целия регион на Западните Балкани.