"Внесохме спокойствие в системата. А заварихме забавени плащания, проблеми във федерации, разединение. Успяхме да свършим много хубави неща за българския спорт, затова искрено вярвам, че можем да продължим по пътя, по който сме поели“. Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев по време на отчета на правителството на акад. Николай Денков за свършеното през изминалите девет месеца.

Министър Илиев отбеляза, че има прекалено много политическо говорене в сферата на спорта. В този контекст той отправи апел да се търси мнението на хората от спортната общественост за това дали те са доволни, дали се чувстват обгрижени и дали Министерството на младежта и спорта работи добре.

Илиев посочи, че сред основните приоритети занапред за екипа му е да създаде максимално добри условия за успешното представяне на българските състезатели на Летните олимпийски игри в Париж, които са най-голямото и позитивно събитие през годината в световен мащаб.

"Искаме да решим и отлаган с годините проблем – лошото състояние на спортната инфраструктура. В момента механизмът на управление не е работещ. Ако го оставим така, рано или късно всички спортни обекти ще заприличат на басейна "Червено знаме“ на ЦСКА“, категоричен бе Илиев. По думите му в момента търговски дружества управляват имоти за милиарди, но всяка година генерират загуби за милиони, няма откъде да осигурят средства за ремонт на спортната инфраструктура, а още по-малко – да се построи нова. "Имаме визия как да решим проблема, ще търсим политическа подкрепа, надявам се да успеем“, посочи министърът на младежта и спорта. Той добави, че наскоро е бил на премиерата на филма "Пътят“, показващ как българските състезателки по художествена гимнастика спечелват за България златния медал на Олимпиадата в Токио. "Във филма се видя, че когато се работи в екип, когато сме обединени, България може да е на върха на световните класации и постижения. В последно време виждаме много разединение, много всяване на страхове у хората, което няма да доведе до нищо добро. Призивът ми е да бъдем обединени и така ще бъдем много силни“, каза още министър Димитър Илиев.