След двугодишното прекъсване, днес имаме възможността да възобновим тази добра традиция, заяви вицепремиерът по вътрешна сигурност и обществен ред и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, съобщиха от пресцентъра на Вътрешното министерство. В момента ситуацията по пътищата е нелека, но вярвам, че с общи усилия ще се справим. Вътрешният министър открои две важни условия за това – подготвени пътни полицаи и добра техническа обезпеченост. Първото вие то притежавате, а второто е грижа на ръководството, затова правим всичко необходимо в момента да получите нужното оборудване, увери министър Демерджиев.

Конкурсът е само едно състезание и не се различава по нищо от предизвикателствата, пред които сте изправени всеки ден, допълни д-р Надежда Тодоровска от БЧК. Тя напомни, че пътните полицаи са първите, които се отзовават при тежко пътнотранспортно произшествие, и че тяхната подготовка по оказване на първа долекарска помощ често е решаваща за спасяване на едни живот. Това е причината заради която Червеният кръст да продължи да обучава служителите на МВР безвъзмездно, обясни д-р Тодоровска.

С думите "Вие сте онези, които хората виждат пътя, затова е много важно да давате добър пример“, към участниците в конкурса се обърна и Росен Рапчев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата“.

На церемонията по откриването присъстваха директорът на ГДНП главен комисар Атанас Илков, директорът на СДВР старши комисар Калоян Милтенов, , д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на БЧК, Росен Рапчев - експерт в Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата“, Емил Панчев, председател на СБА и областният управител на София Митко Михайлов.

В състезанието сили ще мерят отбори от всички областни дирекции на МВР и СДВР, като тази година участват и два дамски отбора. Националният конкурс "Пътен полицай на годината“ е проведен за пръв път през есента на 1992 г. в гр. Стара Загора. По регламент право на участие в него имат младши автоконтрольори. Те се състезават в дисциплините Теоретичен изпит по специализирана подготовка; Оказване на първа долекарска помощ на пострадали при пътнотранспортно произшествия – теория и практика; Стрелба с пистолет; Майсторско управление на автомобил; Майсторско управление на мотоциклет.

Успоредно с конкурса, за седми път се провежда и Денят за превенция на детската пътна безопасност. На бул. "Витоша“ жителите и гостите на столицата  могат да се запознаят с техническите средства за установяване на употребата на наркотични вещества и на алкохол и да тестват с алкоочила реакциите под въздействие на алкохол, да видят част от превозните средства от автопарка на МВР,  да проверят за налични контролни точки и нарушения с възможност за връчване на електронни фишове на място. Подготвена е и изненада за децата - редене на пъзели с формата на пътен знак.