Потърсихме и получихме съдействие от страна на прокуратурата, белязаха  са се пари и днес тези усилия се увенчаха с резултат и е задържан  висш служител на "Гранична полиция“ с  подкуп– той е заместник-директор, отговарящ за снабдяването на служителите с необходимото оборудване. Това каза в ефира на БНТ служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Това е служител на ГД "Гранична полиция“. Служители под прикритие и прокурори са изчакали да получи подкупа, след което е арестуван в пресечка на бул. "Мария Луиза“.  Поводът за подкупа е обществена поръчка, свързана с охраната на границата. Няма връзка с трагичния инцидент край Елхово. Косвената връзка е през годините далеч назад, когато тези служители, които е трябвало да обезпечават служителите на "Гранична полиция“, вероятно са процедирали по същия начин, защото там оборудването липсва или е недостатъчно“, обясни Демерджиев.

Проблемите в "Гранична полиция“  са натрупвани в последните повече от 10 г., но засиленият мигрантски натиск показва ясно тези проблеми, допълни министърът.  "Вместо те обаче да се решават, те се задълбочават. Вместо да се повиши щата на "Гранична полиция“, той е намален. И когато професионалистите в дирекцията са поискали допълнителен щат от 450 бройки през 2019 г., те са получи само 18. В същото време служители от цялата страна през целия този период са комантировани на границата при изключително тежки условия.“

"Вече имаме конкурс за 150 щатски бройки, имаме придвижване на 1260 служители, границата е тежка и изисква специфични професионални умения и мисля, че няма кой по-добре да охранява границата от тях, категоричен е Демерджиев. "Колите, с които се движи двойката, във всеки патрулен автомобил има бронежилетка и очила за нощно виждане, но те са морално остарели. Поискахме и получихме помощ от ЕК в размер на няколко милиона евро, което касае цялостно техническо обезпечаване – камери, сензори. Ще отправим ново искане. Ще снабдим хората по границата с допълнително техническо обезпечаване. Поръчахме и скоро ще бъдат готови и първите облекла“.