Това, което наблюдаваме е, че сигналите срещу нарушенията на изборините права на гражданите са по-малко от тези на предходните избори. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев по време на брифинг в МВР, предаде репортер на Агенция "Фокус"

"Реагираме на всеки сигнал. В никакъв случай не правим разграничение от кого и срещу кого е подаден сигналът. Проверяваме ги еднакво интензивно, еднакво внимателно. Там където има данни, се пристъпва към съответните акции, към задържане, към образуване на досъдебни производства и така ще е до момента, в който приключи изборния ден, докато приключат нашите операции, включително и по линия на специалните разузнавателни средства, включително и по линия на оперативната ни работа", увери министърът на вътрешните работи. 

Демерджиев посочи, че очевидно доверието в Министерство на вътрешните работи расте. 

"С известна почуда установих, че завчера постъпи сигнал от ГЕРБ за купуване на гласове от страна на ДПС. Не очаквахме подобна реакция. Естествено проверяваме и този сигнал. На някои места се правят внушенията, че с действията си МВР засяга демокрацията. Нищо подобно! Още с встъпването си в длъжност обявих, че основен приоритет в работа на МВР ще е спазването на законност. Работим в интерес на демокрацията и на българските граждани", заяви Демерджиев. 

От думите му стана ясно, че едни и същи хора се занимават и с престъпления срещу изборните права на гражданите и с престъпленията по трафик на мигранти, както и с престъпленията, свързани с наркоразпространението и с контрабандата.

"Обхващайки тези криминални групи и среди достатъчно рано, започвайки оперативна работа с тях, вярвам, че успяхме да обезпечим една значително занижена активност от тяхна страна по отношение на включването им в порочните практики и дейности, свързани с предстоящите избори на 2 октомври", категоричен бе Демерджиев.

Нели СТАВРЕВА