"Не разполагаме с бързи автомобили като на каналджиите, но сменяме тактиките на противодействие. Гранична полиция има голяма нужда от бързи автомобили със специално предназначение", това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предава репортер на Агенция "Фокус. 

На въпросите на членовете на комисията какво ще направи МВР за защита на границата, както и на населението от зачестилите напоследък преследвания на незаконни мигранти във вътрешността на страната, министър Демерджиев отговори:

"Ние нямаме автомобили които да развиват 240 км/ч  и  не можем да противодействаме на каналджиите, които карат с много висока скорост по магистралите, но имаме друга тактика, съобразена с постоянно променящата се тактика и на трафикантите на незаконни мигранти. Първоначално нашата тактика беше създаването на добра организация мигрантите да се залавят в тирове и големи камиони. След като се видя,че противодействаме успешно, сега каналджиите превозват мигранти на малки групи".  

Проблемът  при новата ситуация е, че са опасни - не спират и не се подчиняват на сигналите на служителите на МВР.  Втората опасност е изключително високата скорост, с която шофират, става ясно от думите на Демерджиев.

"Нашата тактика сега е те /б.р каналджиите/ , да се изнасят преди зоната на АМ "Тракия". От голямо значение са технически средства на самата граница, както и  изработване на конкретни места и тактика да бъдат спрени на по-ранен етап, което с изключение на последния трагичен случай, се прави",  каза министърът на вътрешните работи.

От думите му стана ясно още, че МВР работи в изключително добра координация с Областните дирекции в Бургас, Хасково и Ямбол и тактиката на органите на реда се променя съответно на променената тактика на каналджиите.

"За противодействието на незаконната миграция важна част са и промените на действащото законодателство, с които да се принудят тези лица да се подчиняват на сигналите на полицията", допълни още Демерджиев. 

Министърът отговори и на въпроси, засягащи условията на труд по границата. От думите му стана ясно, че от  2009 година Гранична полиция е подложена на недофинасиране. Има проблем и с кадрите.  В момента  служители от вътрешността на страната се обучават, изпращат се на границата, след което отново се връщат на старите си работни места. Тази процедура се повтаря многократно, а това не води до добри резултати. 

"Трябва да има щат на Гранична полиция, а не служителите на МВР да се командироват постоянно. Поддържаме връзка и със синдикатите и по повечето от исканията им ние работим, тонът на разговори с тях е добър и конструктивен. Необходими са обществени поръчки за оборудване и дрехи, но и първите резултати вече са налице. Поетапно ще бъдат задоволени всички потребности на граничарите", уточни министър Демерджиев.