Не може МВР да бъде оставено само в борбата с мигрантите, предлагаме завишаване на наказанията. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Днес подписах писма до всички парламентарни групи в НС. Те съдържат проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта му по член 279 - 281, който касае трафика на нелегални мигранти. Предлагаме в този законопроект завишаване на на наказанията, предприемане на допълнителни мерки, конфискуване на имущество, както и налагане на глоби в големи размери, когато се ползват автомобили под наем или на лизинг. Целта на този законопроект да бъде подпомогнато МВР в борбата си с последните прояви на този нелегален трафик, да бъдат защитени нашите служители. Нашият анализ сочи, че основната причина за това са ниските наказания на този вид престъпност у нас и това, че не са криминализирани всички деяния, свързани с този трафик", подчерта министърът.

"Лицата, които ние спираме, задържаме, знаете колко трудно, след ден-два отново се озовават на пътищата, натоварили нови мигранти. Това не може да продължава. Последният пример е прочетената присъда на човека, наел автобуса - убиец в Бургас. Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицейски служители. Не може МВР да бъде оставено само в тази борба. Разчитам на подкрепа и на помощ не за мен, а за Министерството на вътрешните работи", изтъкна той.