Грамотата, която ни бе връчена беше за спасителите. Ние изпратихме един от най-големите екипи в Турция. Те са впечатлени, че в нито един момент не изоставихме Турция, че изпратихме един от най-големите контингенти, изпратихме и много помощ след земетресенията. Един подобен подход създава добросъседски отношение. Те много се развиха през последните месеци. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в ефира на БНТ.

Имаше изключително желание да се помогне и турският народ е видял това нещо, допълни той.

"Първото, което направихме преди земетрсението в Турция беше да проверим плановете за действие при бедствие. Установихме, че те са остарели. Същото установихме и при средствата за защита“, призна вътрешният министър.

По повод мигрантския поток, министър Демерджиев заяви, че свършеното до момента е изключително доброто взаимодействие с Турция.

"Турция е благодарна, че решихме проблема с километричния трафик на границите. Това се дължи не на намаляване на трафика, а на подобряването на организацията на граничните пунктове. Турците направиха необходимата организация, за да не се увеличи мигрантския поток след земетресенията. Отчитаме 60% по-малко проникнали и задържани на територията на България. Трябва да се изгради интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница“, обясни той.