Има наложени санкции за двама търговци на лекарства. Това каза по време на посещението си в Бургас министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, предаде репортер на "Фокус". По думите му основните нарушения, които са установени, са свързани с това, че търговците не са подавали информация към Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти. 

"Складът на единия от тях ще бъде затворен, а на другия - разрешението за дейност ще бъде отнето. Отделно, има наложени парични глоби в сериозни размери. Най-важното е хората да не усещат проблем с наличието на медикаменти в аптечната мрежа", заяви министърът. 

Той добави, че е видим резултатът от действията, които Министерството е предприело през последния месец, по отношение наличностите на лекарства. 

"През последните два месеца подсигурихме 200 000 различни медикаменти допълнително, извън плановите доставки. Мобилизирани са всички фирми. Целта е да не се достига до ситуацията, в която бяхме изпаднали преди 2 месеца. Недостигът е в цяла Европа, не е само в България, но това не трябва да ни успокоява", добави той.  

Асен Меджидиев посочи, че Здравното министерство до момента е извършило 60 проверки в скалдове на едро и аптеки, които ще продължат с голям интензитет. 

"Установихме и друг проблем - някои от медикаментите не влизат в списъка и не можеше да бъдат проседени. В тази връзка предприемаме и законови промени - медикаменти, които в момента не достигат, да им се налага забрана за износ на страната", добави здравният минитър.