"Това е последният шанс "Български пощи" да бъдат спасени", категоричен бе министърът на транспорта Христо Алексиев по време на блиц контрол в парламента.

Министърът обърна внимание, че ще се стигне до ликвидация на "Български пощи", ако не бъде изпълнен оздравителния план, който в момента е в процес на подготовка. 

"Български пощи са в доста тежко финансово състояние. Причините затова са доста. Само хакерската атака, която се случи миналата година доведе до загуби от 17 млн. лв.", обясни Алексиев, предаде "24 часа"

Той посочи, че дружеството е тотално избутано от пазара за доставка на стоки и услуги от редица куриерски фирми. Всичко това е довело до тежкото финансово състояние, в което се намира то.

"Наложи се да предприемем мерки, защото ако не го бяхме направили, няма да могат да получат средствата по плана за възстановяване", обясни вицепремиерът. 

"Български пощи" е трябвало да излязат от това състояние, затова се е наложило да бъде изготвен този план за оздравяване, който е на стойност 50 млн. лв., а парите са нотифицирани от ЕК, стана ясно още от думите на Алексиев. 

Парите ще бъдат насочени освен за подпомагане, а и за дигитализация, за да се подобрят услугите на дружеството, защото те се намират сякаш още в 20 век. Работят със системи, които не се ползват от 15 години.

Това е последният шанс "Български пощи" да бъдат спасени", категоричен бе министърът на транспорта.