"Не е преустановена дейността по осигуряване на медицински хеликоптер. Надграждаме модела на спешна  медицинска помощ по въздух. Оператор на тази спешна медицинска помощ е Министерството на транспорта. В близките месеци се надяваме да имаме такъв хеликоптер", каза  пред журналисти министър Христо Алексиев, информира репортер на Агенция "Фокус".

"Редовното правителство създаде в последните си дни една структура, която не проработи добре и ние направихме анали. Резултатите от анализа показаха, че по-ефективно ще се изпълнява дейността по спВ близките месеци се надяваме да имаме такъв хеликоптерешна медицинска помощ,  ако с това  се заеме правителственият авиоотряд", каза Алексиев. 

Важно е да се подчертае, че тази дейност се финансира от бюджета. Трябва да се  разграничи спешната медицинска помощ от търсенето и спасяването.Този отряд ще отговаря и за двете дейности, но втората е платена, стана ясно то думите му.

"В момента процедурата за "сух лизинг" е в ход и е с краен срок 16.01. Определената цена за лизинг е 1 млн. евро.

В близките месеци се надяваме да имаме такъв хеликоптер", допълни министър Алексиев.

Той коментира и темата за Плана за възстановяване и устойчвост, като подчерта, че той се изпълнява, но някои от проектите ще се предоговарят, с оглед новите реалности.