Към момента българската железопътна мрежа е 75% електрифицирана. Това заяви служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на днешния парламентарен контрол. 

"Само за последните пет години се отчита ръст от 5% на електрифицираните железопътни линии, което ни поставя на едно от първите места в Европейския съюз по отношение на електрификацията“, поясни Алексиев. Според него страната ни може да достигне до 90% през следващите десет години, каквато е и тенденцията според Европейската зелена сделка, съобщи Дарик нюз. 

Министърът отговори на въпрос на депутата от ДПС Джевдет Чакъров, който поиска информация за това дали се предвижда електрификация на отсечката Самуил – Силистра, както и в какво обозримо бъдеще би могло да се осъществи подобен проект. 

"Обсъждахме и сме преценили, че трябва да се случи. В момента се прави заданието на предпроектни проучвания за електрификация и модернизация на участъка Самуил – Силистра, както и за мост над Дунав край Силистра. Изготвят се съответните задания“, уточни Христо Алексиев.