Министърът на земеделието Явор Гечев представи цифровото земеделие пред участниците в конференция за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 "Поглед в бъдещето“, предаде репортер на Агенция "Фокус". Министър Гечев посочи, че между традиционното земеделие от годините назад до сега има много разлики.  Гечев изброи какво прави държавата, в лицето на Министерството на земеделието, за дигиталното земеделие. Но каза още, че е много важно какво прави и самият земеделец в собствената си ферма.

"За да има изкуствен интелект трябва да имаш база данни, а ние имаме не много добра база данни“, каза Гечев.

На практика Министерството на земеделието поддържа около 160 регистъра от 2015 година, но в момента вече са много повече. Но всеки земеделски производител, за да получи дигитални услуги трябва също да положи усилия, за да може всичките база данни да са на едно място, да имаме модерен цифров регистър.

"Тогава всички могат да работят с тези данни. Тази система ни предоставя и задължения. Аз като фермер, влизам с електронен подпис в системата и намирам собствените си данни. Там имам някаква история, има почвени характеристики и още много други. Можем да минем и в 21 век чрез системи за проследяване. Гаранцията за това, обаче тези неща да се случат, сме всички ние. За да минем на една обща система, която да дава базата данни“, посочи още министър Явор Гечев.

На конференцията присъства и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

В рамките на събитието ще бъдат обсъдени европейските и национални политики за цифрово земеделие 2021-2027 г., възможностите за финансиране на цифровата трансформация на агросектора и селските райони. Ще бъдат представени и технологиите на Земеделие 4.0, тяхното приложение и ползи за успешен агробизнес. Във фокуса на конференцията ще бъде и решаването на настоящите екологични и социални предизвикателства пред земеделските производители чрез новите технологии в селското стопанство.

Лекторите ще споделят практически опит и ще покажат реални примери за прецизно и интелигентно земеделие, изкуствен интелект, сателитни изображения, автоматизация и роботизация в земеделието.

Гледайте повече във видеото!